Přeskočit na obsah

Německá organizace kritizuje ČR za stíhání HIV pozitivních mužů

Podle DAH tento krok škodí prevenci před virem HIV. Podobně se před týdnem vyjádřila také Česká společnost AIDS pomoc (ČSAP).

"Postup pražských úřadů je diskriminační a kontraproduktivní," uvedla DAH s tím, že jednání úřadů je v rozporu s doporučeními Světové zdravotnické organizace (WHO). "Trestní stíhání lidí s HIV je v každém ohledu nepřijatelné a působí vážné škody. Česko by mělo tuto závažnou chybu ve zdravotnické politice co nejrychleji napravit," oznámila organizace.

DAH uvedla, že mnoho HIV pozitivních mužů díky moderním terapeutickým metodám virus na další osoby při sexu nepřenáší. Postup českých úřadů však podle organizace naopak může přispět k většímu rozšíření AIDS. Méně lidí by se mohlo nechat testovat na HIV v obavě, že později budou rovněž stíháni. Kvůli tomu nebude možné u nich včas nasadit účinnou terapii a HIV pozitivní budou moct nakazit více sexuálních partnerů.

Hygienická služba se kritice brání. Její šéfka Zdeňka Jágrová minulý týden ČTK řekla, že hygienici mají povinnost u jakýchkoliv přenosných nemocí nakažení dalších osob hlásit a že podali oznámení pouze na ty lidi, kteří nedodržovali zákonná pravidla.

Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS loni evidovala v Česku rekordní počet nových pacientů s virem. Bylo jich 266. Většina z nich se nakazila při sexu. Nejvíce bylo mužů, kteří měli sex s mužem.

ČTK

 

 

 

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené