Přeskočit na obsah

Jsem už magistra, kde si ale dodělám specializaci?

Dotaz: Naprosto mě zaskočilo, když jsem zjistila, že to, že jsem úspěšně ukončila magisterské studium v oboru Odborný pracovník v ochraně veřejného zdraví, není dle zákona dostatečná známka toho, že jsem schopná samostatně pracovat a musím si dodělat specializaci. Přitom sehnat takovou organizaci, která toto umožňuje v rámci mého oboru je téměř nemožné. Našla jsem pouze institut v Brně, který ale toto vzdělávání otevřel v loňském roce a letos pouze pokračují v započatém díle. Podle množství hodin mi stejně ale přišlo, že místo práce se budu věnovat dojíždění do Brna a studiu. Je k dispozici nějaký seznam institucí poskytujících specializaci hygienikům nelékařům nebo ještě lépe - neexistuje nějaký e-learningový modul? 

 

Odpovídá PhDr. Michaela Hofštetrová Knotková, náměstek úseku regulace nelékařských povolání NCO NZO.

Vážená kolegyně,

odbornou způsobilost k výkonu povolání odborného pracovníka v ochraně veřejného zdraví jste získala absolvováním akreditovaného zdravotnického magisterského studijního oboru pro přípravu odborného pracovníka v ochraně veřejného zdraví, jak uvádíte.

Dle § 28 odst. 2 zákona č.96/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů, musíte do doby získání specializované způsobilosti pracovat u poskytovatele zdravotních služeb pod odborným dohledem.

Takže své povolání můžete vykonávat.

Co se týče seznamu akreditovaných zařízení pro specializační obor hygiena a epidemiologie, odkazuji vás na http://www.mzcr.cz/Odbornik/obsah/akreditace_3091_3.html, kde jsou uvedeny aktuální informace.

Nicméně doporučuji vám podat žádost o zařazení do specializačního studia. Žádost naleznete na https://ezp.mzcr.cz/. Specializační vzdělávání se realizuje v případě dostačeného počtu zájemců.

 

 

 

 

Zdroj: ČTK

Doporučené

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…