Přeskočit na obsah

Vláda odložila rozhodnutí o tendru na leteckou záchranku

Vláda odložila na příští zasedání rozhodnutí o tendru na leteckou záchrannou službu. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s materiálem přišel pozdě, považuje výši odhadované ceny 3,2 miliardy korun za nadhodnocenou, navrhuje proto, aby od 1. ledna 2017 stát svými vrtulníky pokrýval alespoň více krajů.

Vedle dosavadních čtyř regionů by se měly armáda a policie ujmout dalších dvou. Soutěž pro soukromníky by k tomu měla být vypsána jen na tři roky, během nichž by stát připravil přesun celé letecké záchranky pod sebe.

Armáda i policie se pokusí leteckou službu od ledna o jedno stanoviště rozšířit. "Máme k dispozici helikoptéru, udělám maximum proto, abychom ještě jeden kraj převzali," řekl po jednání vlády ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Armáda je schopna ošetřit nově Jihočeský kraj, uvedl už před tím Babiš.

Předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) vyzval vládu, aby záležitost vyřešila co nejdříve a aby byly přizvány i kraje. Zásadní je to, aby byla od příštího ledna, kdy vyprší dosavadní smlouvy, zajištěna letecká záchranka minimálně ve stejné kvalitě jako nyní.

"V případě rozhodnutí o provozování státem bude nutné přechodné období na nezbytná technická opatření včetně pořízení vhodných lehkých helikoptér státem či stavební úpravy heliportů v krajských nemocnicích a dalšího zázemí pro letecké záchranáře, na které budeme žádat prostředky ze státního rozpočtu," uvedl jihomoravský hejtman.

Babiš dosavadní postup Němečka kritizoval v dopise ministrovi zdravotnictví, který má ČTK k dispozici. "Nejsem spokojen s tím, že takto významná zakázka je řešena doslova na poslední chvíli a jejímu předložení na vládu nepředcházela dostatečná zevrubná diskuse a analýza," píše v dopise ministr financí, podle něhož se tak soutěže s velkou pravděpodobností opět zúčastní pouze současní soukromí provozovatelé.

Babiš kritizuje i materiál, v němž podle něj chybí podrobný popis kalkulace ceny. Chce nový posudek. Tendr na leteckou záchrannou službu spadá do působnosti náměstka Josefa Vymazala (ANO).

Podle Babiše je možné, aby armáda, která nyní obsluhuje Plzeňský a Karlovarský kraj, rozšířila pokrytí o Jihočeský kraj. Policie by se pak mohla starat o Ústecký či Liberecký kraj.

Babiš stejnou myšlenku zopakoval během jednání vlády, tendr by mohl být vypsán na tři roky pro šest základen. "Domluvili jsme se, že ta soutěž by měla být zkrácená na tři roky plus možná jeden rok v opci státu," řekl Babiš novinářům. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) uvítal, že Babiš přistoupil na návrhy z připomínkového řízení. Souhlasí i s tím, že Němeček měl materiál předložit dřív.

Soukromníci nyní provozují osm z deseti leteckých základen, jednu armáda a jednu policie. Už v minulosti se zvažovalo, že by ji dostalo na starosti ministerstvo obrany nebo vnitra. Oba resorty ale odmítly.

Leteckou službu nyní zabezpečují na osmi základnách soukromé subjekty Alfa-Helicopter, s.r.o. a DSA a.s. Policie provozuje službu jen na území Prahy a Středočeského kraje a armáda v krajích Plzeňském a Karlovarském.

Chystaný tendr má zahrnout každodenní pohotovost vrtulníků s letovou posádkou a lety podle pokynů zdravotnického operačního střediska na osmi základnách. Každodenní pohotovost by měl být na základnách České Budějovice, Jihlava, Liberec, Olomouc, Ústí nad Labem a Hradec Králové. Nepřetržitá 24hodinová pohotovost na základnách Brno a Ostrava.

ČTK

 

 

 

 

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené