Přeskočit na obsah

Postup v platové třídě u sestry na centrálním příjmu

Odpovídá Mgr. Zoltán Duna

Pro začátek nutno rozlišit, zda jste zaměstnána u soukromého poskytovatele zdravotních služeb či veřejného. V prvním případě, je situace jednoduchá, jelikož bude záležet na znění Vaší pracovní smlouvy a/nebo interních směrnicích (pro posouzení Vašeho případu toto nemáme k dispozici). Respektive záleží na písemné dohodě s Vaším zaměstnavatelem.

Ve veřejných službách jsou odměňování zaměstnanci podle pravidel vyjádřených mimo jiné v nařízení vlády č. 222/2010 Sb., kterým se stanoví katalog prací ve veřejných službách a správě a dále v nařízení vlády č. 564/2006 Sb. o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě.

Je zde tedy právní regulace i Vašeho případného nároku na zařazení do platové třídy. Zaměstnavatel zařazuje zaměstnance do platové třídy, ve které je v katalogu zařazena nejnáročnější práce, jejíž výkon zaměstnavatel na zaměstnanci požaduje. Vaše dosažené vzdělání tedy není jediným kritériem.

Pokud však jsou podmínky pro zařazení do vyšší platové třídy či stupně splněny (z dotazu nemůžeme posoudit), zaměstnavatel má povinnost toto zohlednit v novém platovém výměru.

Doporučujeme Vám tedy v kontextu výše uvedeného kontaktovat přímo Ministerstvo práce a sociálních věcí s podrobným dotazem (vč. identifikace zaměstnavatele a Vaší pracovní náplně) pokud tedy vycházíme z vyjádření MPSV ve kterých uvádí, že správné zařazení zaměstnance do platové třídy je v pravomoci zaměstnavatele.

www.tribune.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…