Přeskočit na obsah

Euroclinicum vzkazuje obcím: dejte tři miliony a zachováme pohotovost

"To je vrchol. Obce tu přece nejsou od toho, aby soukromé společnosti dotovaly činnost, která se jí nevyplácí. Navíc, všichni si přece hradíme zdravotní pojištění, tak proč máme platit za základní péči dvakrát," uvedla pro MF DNES starostka města Bulovka na Frýdlantsku Romana Šidlová. 

Zděšení vyjádřil také starosta Heřmanic, Vladimír Stříbrný: „Mám dojem, že si z nás dělají legraci. Občany Frýdlantského výběžku berou jako rukojmí, to, co po nás chtějí, je vyhrožování. Obce tu nejsou od toho, aby financovaly soukromý subjekt, to by pak mohly přijít další firmy a chtít po nás peníze za své služby.“

"Na nepřetržité péči trváme a platit ji nechceme," citoval deník starostu Frýdlantu Dana Ramzera.

Nemocnice: péči neomezujeme, jen měníme název

Nemocnice na svých stránkách tvrdí, že k žádnému uzavírání oddělení nedochází, jen jde o změnu názvu. Dosavadní akutní interní ambulanci bude frýdlantská nemocnice prý provozovat od dubna pod změněným názvem - Rozšířená lékařská pohotovostní služba.

„K tomuto přejmenování nás vedly dva důvody,“ říká ředitel nemocnice Jiří Benedikt. „Jedním z nich je, že pacientů s příznaky interní nemoci ošetřila tato ambulance přibližně pouze jednu třetinu. Ostatní byly chirurgické, gynekologické potíže nebo takové případy, které spadají do péče praktických lékařů. Druhým důvodem je skutečnost, že Liberecký kraj hradí ztrátu z provozu ambulance Lékařské pohotovostní služby stejně jako v ostatních nemocnicích kraje. Přizpůsobili jsme se terminologii shodné pro celý Liberecký kraj. Podstatné je, že rozsah služeb se nemění.“

Situace ve Frýdlantské nemocnici je tak značně nepřehledná. Podle informací z tisku nabídla nemocnice zachování nepřetržité akutní interny, pokud se obce složí na její provoz ve výši 3.5 milionů korun. Na druhou stranu nemocnice tvrdí, že jde pouze o přejmenování této služby a rozsah služeb se nemění. 

"Nabízíme, to, co jsme v současné době schopni garantovat, tedy rozšíření služby LPS nad rámec současné objednávky (a poskytované dotace na provoz) Libereckým krajem. Toto rozšíření ordinačních hodin LPS  je však zatíženo náklady, které, pokud o tuto službu obce projeví zájem, musí být někým – objednatelem – uhrazeny," vyvstěluje jednatel společnosti Euroclinicum MUDr. Zdeněk Kubr.

"To, že nabízíme tento charakter služby (ne AIA ale LPS) má dva hlavní důvody. Za prvé ten, že se ukázalo, že k nám na dosud provozovanou AIA docházejí v naprosté většině pacienti neinterní povahy a za druhé ten, že předmět dotace od Libereckého kraje se musí krýt s názvem a odborným charakterem poskytované služby," poznamenává vedení firmy Euroclinicum.

Do jaké míry je z hlediska celkové zdravotní péče důležité, aby nemocnice v regionech zachovávaly po zrušení lůžkové interny nepřetržitou akutní interní ambulanci? Může zrušení takové akutní ambulance zhoršit celkovou zdravotní péči obyvatel nebo dokonce jejich zdravotní stav? Za jakých podmínek by mohly tuto službu nahradit jiné provozy v nemocnici, popřípadě jiné pohotovostní služby? Odpovídá předseda České internistické společnosti prof. MUDr. Richard Češka:  

„Celá otázka je mnohem složitější. Akutní interní ambulance má smysl jen v návaznosti na lůžka, jako součást „emergency“, nebo „příjmu interních nemocných. Opravdu akutní stavy by měla, pokud není zázemí nemocničního oddělení, řešit RZP. Nemocný by měl být urychleně transportován tam, kde bude zajištěna optimální specializovaná péče. V Případě Frýdlantu tedy na interní nebo kardiologické oddělení Krajské nemocnice v Liberci,“ domnívá se prof. Češka a dodává:

„To, aby byla zajištěna 24 hodinová ambulantní péče by měla zajistit spíše prodloužená LSPP, která se bude zabývat spíše „subakutními“ případy a akutní bude opět řešit ve spolupráci s RZP. Jak se na jejím provozu budou podílet jednotliví lékaři, specialisté i praktici, popřípadě další zdravotnická zařízení je věcí dohody. Pokud dosud někde funkci LSPP vykonávala ambulance interního oddělení (a realita taková je), docházelo často k jejímu zneužívání pacienty, kteří třeba jen nechtěli přes den čekat, nebo si „zašli k lékaři“ cestou z restaurace. Nemyslím, že by zrušením interní ambulance bez návaznosti na lůžka došlo k ohrožení péče. Že ale řešení bude vyžadovat především posílení RZP a zrušení lůžkové interny vyvolá tlak na lůžka v krajském zařízení je jasné.“

DÁLE ČTĚTE:

Iva Bezděková, www.tribune.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené