Přeskočit na obsah

Čeští lékaři dál pomáhají v jordánských nemocnicích

V tiskové zprávě to sdělila nemocnice. Lékaři budou v Ammánu pomáhat do 11. března.

Tým složený ze dvou ortopedů, anestezioložky a instrumentářky je čtvrtou skupinou zaměstnanců Nemocnice Na Bulovce, kteří odletěli pomáhat s léčbou lidí postižených válkou v Sýrii.

Jiří Chomiak, Štěpán Magerska, Zuzana Bonhomme Hankeová a Dana Kafková působí v Ammánu pátý den. "Momentálně dokončují 14. operaci ze šestnácti naplánovaných. Jde zatím o největší počet operací ze všech uskutečněných misí v Jordánsku. Mezi pacienty byly i tři děti," informovala nemocnice.

Lékaři provedli tři totální endoprotézy kolenou, ošetřovali nezhoubné nádory chrupavky na rukou nebo Achillovy šlachy nebo poraněné rameno. V některých případech odstraňovali kovy z dřívějších operací.

Kromě lékařů z Bulovky se do pomoci obětem syrského konfliktu zapojili také odborníci z Fakultní nemocnice v Olomouci. Loni v září strávili v Jordánsku zhruba dva týdny. V listopadu v jordánském Ammánu působil čtyřčlenný tým kardiochirurgů z Fakultní nemocnice v Motole, který úspěšně operoval deset dětí syrských uprchlíků se středně závažnými vrozenými srdečními vadami.

O pokračování humanitárního projektu MEDEVAC pro syrské uprchlíky v Jordánsku rozhodla v říjnu 2014 česká vláda. Od roku 1993 se prostřednictvím vládního programu tohoto programu léčilo přes 200 pacientů z Bosny a Hercegoviny, Čečenska, Kosova, Iráku, Afghánistánu, Pákistánu, Kambodže, Libye, Barmy, Sýrie nebo Ukrajiny.

ČTK

 

 

 

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…