Přeskočit na obsah

Ambulance B. Braun všem zájemcům vyšetřily ledviny

Podle konečných údajů z B. Braunu Avitum bylo při screeningové akci v jejich ambulancích ošetřeno celkem 1 730 lidí, na vyšetření byl odeslán každý čtvrtý.

"Prevence u ledvin je opravdu důležitá. Spousta ledvinových onemocnění probíhá bezbolestně, takže pacient dlouho nemusí vědět, že vůbec nemocný je. Stejně jako u většiny onemocnění jsou i ta u ledvin lépe léčitelná, když se zachytí v začátcích,“ vysvětluje MUDr. Ondřej Myslivec z dialyzačního střediska B. Braun Avitum na pražské Bulovce.

„V rámci prevence si může kdokoliv na ledvinové kalkulačce (www.ledvinovakalkulacka.cz) spočítat, zda je ohrožen ledvinovým onemocněním. Ve čtvrtek B. Braun Avitum otevřel všechny své ambulance veřejnosti. Pacient po příchodu vyplnil krátký dotazník, ve kterém byly zjišťovány rizikové faktory. Pak mu změříli tlak, vyšetřili hladinu cukru v krvi a vzorek moči. V případě, že zdravotníci zachytili abnormální hodnoty, bylo klientovi doporučeno další vyšetření v nefrologické poradně B. Braun. Zda je pacient v pořádku, je však známo prakticky okamžitě,“ dodal.

Krátké vyšetření ledvin podstoupil i moderátor Evropy 2 Nasty. „Ledviny jsem si nikdy vyšetřovat nenechal. Žiju relativně zdravě, sportuju. Ale jsem v nemocničním prostředí, takže jsem nervózní,“ říká Nasty před vyšetřením. To však až na zádrhel při měření tlaku, které se muselo opakovat, dopadlo na jedničku. „Dost se mi ulevilo, že vysoký tlak se při druhém měření nepotvrdil. Jinak na vyšetření opravdu nic není, trvalo to 10 minut a já jsem rád, že jsem po dlouhé době pro sebe něco udělal," dodává Nasty.  

 Na obr. vyšetření ledvin podstoupil i moderátor Evropy 2 Nasty

Zdroj: B.Braun

Sdílejte článek

Doporučené