Přeskočit na obsah

Podávání antibiotik zdravým zvířatům musí skončit, shodl se EP

Podle expertů antibiotika podávaná zvířatům preventivně nebo kvůli jejich rychlejšímu váhovému přírůstku ohrožují potenciálně i lidské zdraví, protože zvyšují riziko odolnosti bakterií vůči lékům.

Evropská komise navrhla omezení užívání antibiotik u zvířat už před dvěma lety, poslanci se ale rozhodli oproti původnímu znění směrnici ještě zpřísnit. Nejde jim jen o zákaz přidávání antibiotik do krmiv, ale obecně o ukončení praxe preventivního podávání antibiotik v chovech, kde zrovna nejsou nemocná zvířata. Zemědělci totiž nyní často tyto léky využívají k tomu, aby zvířata udrželi v dobré kondici a aby je dokázali rychleji vykrmit před porážkou.

"Jelikož od Světové zdravotnické organizace zaznívá varování, že svět se pomalu posouvá k post-antibiotické éře, v níž odolnost proti antibiotikům ročně způsobí více úmrtí než rakovina, je nejvyšší čas, abychom přijali energická opatření a řešili problém od kořene," uvedla zpravodajka návrhu, francouzská europoslankyně Françoise Grosseteteová z lidovecké frakce EPP. "Boj proti rezistenci vůči antibiotikům musí začít v chovech. Přejeme si, aby čistě preventivní užívání antibiotik skončilo," dodala.

Podle Evropského parlamentu by nasazení antibiotik u zvířat měl vždy schvalovat veterinář, a nemělo by se tedy stávat, že zvířata léky dostanou jen na přání chovatele.

Lékaři i veterináři dlouhodobě varují, že nadměrné užívání antibiotik může způsobit odolnost bakterií vůči těmto lékům, což by znamenalo, že při některých infekcích už nebude organismus na léčbu antibiotiky reagovat. To může být v některých případech velmi nebezpečné, či dokonce smrtelné. Odolnost vůči některým antibiotikům u člověka ale mohou způsobit i zbytky antibiotik, která se k němu dostanou v potravinách, například v mase.

Česká Státní veterinární správa loni před rizikem vzniku rezistence u zvířat i u člověka varovala. V ČR se spotřeba antibiotik v chovech hospodářských zvířat v posledních letech zvýšila - v letech 2012 až 2015 vzrostl prodej veterinárních antibiotik až o pět procent.

ČTK

 

 

 

 

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…