Přeskočit na obsah

Za celoživotní dílo bude v Sestře roku oceněna Františka Ertlová

Soutěž je koncipována jako poděkování zhruba 100.000 sester a dalších nelékařských zdravotnických pracovníků za jejich zodpovědnou a náročnou práci.

V 16. ročníku soutěže bude oceněna také nejlepší sestra v přímé ošetřovatelské péči a sestra v managementu a vzdělávání. Ve finále se utká šest finalistek a jeden finalista. Z nich mohla široká veřejnost vybrat vítězku či vítěze v kategorii Sestra mého srdce. Záštitu nad oceněními má Dagmar Havlová za Nadaci Dagmar a Václava Havlových VIZE 97, garantem soutěže je Česká asociace sester.

"Fanynka je prostě sestra na celý život. Malá vzrůstem, o to větší svým srdcem," uvádí se v návrhu na její ocenění. Pracovat začala jako sanitářka na operačním sále karlovarské vojenské nemocnice, při tom vystudovala obor zdravotní sestra. Po přestěhování do Brna pracovala dál na operačním sále. V roce 1983 získala specializaci v oboru anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče. V roce 1993 nastoupila na katedru akutní medicíny, pak na katedru anestezie, resuscitace a intenzivní péče, kterou později vedla. V roce 2003 získala magisterský titul v oboru Pedagogika - správní činnost na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Zaměřila se na vzdělávání řidičů záchranných služeb. Vydala pro ně také komplexní učební text Přednemocniční neodkladná péče. Vychovala 1600 řidičů, mnozí z nich, i díky jejímu pedagogickému a "mateřskému" přístupu studovali dál, a tak mají specializovanou způsobilost, bakalářské a magisterské tituly a působí i v řadách top managementu.

Františka Ertlová uplatňujeFrantiška Ertlová své zkušenosti z Nizozemska, kde se podílela na tvorbě vzdělávání v intenzivní péči v projektu PHARE. Mnohaleté pedagogické zkušenosti zúročuje v Národním centru ošetřovatelství, kde vede odbor řízení kvality a rozvoje celoživotního vzdělávání.

"Je zde nejen nenahraditelným odborníkem s obrovským přehledem, ale i vynikajícím metodikem a pedagogem. Svoji přirozenou autoritu u spolupracovníků vždy získala snadno, především svou skromností, lidským přístupem a celoživotní láskou k povolání všeobecné sestry," uvedli navrhovatelé.

ČTK

 

 

 

 

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené