Přeskočit na obsah

Unikátní implantace čípu do mozku vrátila hybnost paralyzovanému

Před pěti lety vysokoškolský student Ian Burkhart skočil do moře u pobřeží Severní Karolíny v USA a utrpěl spinální zranění s následnou paralýzou nohou a rukou s pozůstatkem pohybu v ramenou a bicepsu.

Ve středu lékaři oznámili, že Burkhart získal znovu kontrolu nad svou pravou rukou po implantaci čípu, který přenáší motorické příkazy svého nositele přímo do svalů ruky a obchází tak míšní lézi. Studie publikovaná v časopise Nature je první zprávou o úspěšném pokusu o reanimaci končetiny u kvadruplegika.

Lékaři implantovali čip do Burkhartova mozku před dvěma lety. Nyní již v laboratoři s implantátem připojeným přes počítač k pouzdru na paži umí nalévat vodu do sklenice, sbírat pohybující se stébla nebo hrát kytarovou videohru.

Nová technologie však stále ještě nezbaví pacienta paralýzy. Burkhart totiž může takto svoji ruku používat jen v laboratoři po připojení k počítači. Podle vědců je třeba ještě hodně práce, než systém poskytne pacientovi mobilní nezávislost.

Ale pokrok v neuronovém inženýrství postupuje rychle. Za použití mozkových implantátů mohou vědci dekódovat vzruchy motorických neuronů a přiřazovat je k specifickým pohybům. Nová studie ukazuje, že tento bypassový přístup může obnovit motoriku končetin.

"Operace – implantace čípu - trvala tři hodiny, přičemž hodinu a půl jsme strávili přesnou lokalizací exponované tkáně v levém motorickém kortexu," vzpomíná Ali Rezai, chirurg Center for Neuromodulation Ohio State University. Čip obsahuje 96 vláknovitých "mikroelektrod", které zaznamenávají signály jednotlivých neuronů.

Výzkumníci z Battelle Memorial Institute vyvinuli software pro dekódování signálních modelů. Po zotavení pacienta po operaci trval adaptační trénink v laboratoři celý rok.

"Signalizace se při každém tréninkovém sezení neustále měnila, museli jsme adekvátně adaptovat i software. Program se učil spolu s Burkhartem," řekl Herbert Bresler, šéf výzkumu v Battelle.

Lékaři nyní chtějí, aby systém byl více praktický, cenově dostupný a méně invazivní, nejlépe s využitím bezdrátové technologie. Pacient se zlepšil natolik, že rehabilitační odborníci mohli reklasifikovat jeho spinální postižení z C5 na C7.

Převzato a zkráceno z New York Times, Nature

cin

 

 

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené