Přeskočit na obsah

Studenti medicíny mohou v hradeckém kraji žádat o stipendia

Novinářům to řekla krajská radní Jana Třešňáková (ČSSD).

Kraj do nadačního fondu uvolnil na podporu studentů 2,7 milionu korun. "Program by měl motivovat absolventy šestých ročníků k tomu, aby si zvolili přípravu k atestaci v zařízeních kraje a po ukončení studia by v kraji odpracovali čtyři roky," řekla Třešňáková. Kraj počítá s tím, že by mohl výhledově získat zhruba dvě desítky mladých lékařů.

Stipendia bude kraj přidělovat na základě několika kritérií, například podle výběru oboru. "Přednost nyní dostanou především zájemci o vnitřní lékařství. Je to hlavně interna, kdy nyní pociťujeme největší riziko úbytku lékařů," řekla radní. Podle podmínek chce kraj podpořit devět oborů, kromě interny například radiologii, psychiatrii a dětské lékařství.

Hejtmanství společně se Zdravotnickým holdingem Královéhradeckého kraje, který řídí činnost krajských nemocnic, a s Fakultní nemocnicí Hradec Králové připravují návrh komplexního stipendijního programu, do něhož by v budoucnu mohli být zahrnuti i studenti ošetřovatelských oborů, kterých je také nedostatek.

Na hrozbu nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců upozornila krajská koncepce zdravotnictví. Například Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, který řídí činnost krajských nemocnic, v únoru uvedl, že mu chybí zhruba 35 lékařů a stejný počet sester. Dalších bezmála dvacet lékařů chybělo v únoru v královéhradecké fakultní nemocnici.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…