Přeskočit na obsah

Mladí praktici se připojují k Memorandu Sdružení praktických lékařů

„Jak máme nabýt důvěry našich pacientů a stát se jejich záchytným bodem, když je musíme posílat i s banálními problémy za specialisty? A jak si stojíme v očích těchto specialistů, když jim takto nechtěně krátíme čas na vážnější případy? “, ptá se předseda Mladých praktiků MUDr. Norbert Král.

Mladí praktici, kteří mimo jiné organizují zahraniční stáže a mohou porovnávat situaci u nás a v zahraničí, uvádějí příklad praxe u preskripce léků na ředění krve. Praktičtí lékaři mohou například předepisovat běžný warfarin, kde je pacient omezen nutností častého monitorování koagulačních parametrů, dietou, rizikem krvácení a dalšími, zatímco na trhu jsou nová moderní antikoagulancia, kde nutnost kontrol a diet odpadá.

„Praxe je taková, že ke mně přijde pacient se zánětem spojivek, a já mu nemohu předepsat antibiotické kapky. Pacient odchází k oftalmologovi, kde si vystojí další frontu, o objednacím termínu nemluvě, aby dostal to, co jsem mohl okamžitě vyřešit v ordinaci,” doplňuje Norbert Král.

Mladí praktici proto apelují na změnu systému preskripce k větší efektivitě, která by nezatěžovala jak pacienty, tak zdravotní systém. „Aby naše zdravotnictví jako celek mohlo efektivně fungovat, musí mít všeobecné praktické lékařství potřebné nástroje. Těžko bychom svěřili opravu střechy někomu, kdo sice perfektně ví, jak na to, ale nemá ani žebřík,“ dodává Norbert Král.

tisková zpráva

 

O Mladých prakticích

Sdružení Mladí praktici vzniklo v roce 2009 a členy jsou studenti medicíny oboru všeobecného lékařství, lékaři ve specializační přípravě, kteří mají zájem stát se praktickým lékařem (PL) a lékaři do 5 let po složení atestační zkoušky z všeobecného praktického lékařství. Sdružení poskytuje informační zázemí zájemcům o obor z řad studentů i mladým PL. Spolupracuje s ostatními tuzemskými organizacemi PL. Aktivně se účastní jednání, týkajících se mladých praktiků, především v oblasti vzdělávání a předávání praxí. Spolupracuje s organizacemi mladých praktiků v Evropě. Jeho cílem je zvyšovat prestiž oboru, podporovat jeho kvalitu, přinášet inspiraci ze zemí, kde má primární péče dlouhou tradici a vynikající výsledky. Více informací: www.mladipraktici.cz.

Zdroj: Mladí praktici

Sdílejte článek

Doporučené