Přeskočit na obsah

Soud ve Francii potvrdil tresty za vadné prsní implantáty PIP

Skandál kolem silikonových výplní od této firmy, které si pořídilo okolo 300.000 žen, vyvolal v roce 2011 paniku po celém světě.

Nyní šestasedmdesátiletý Jean-Claude Mas byl v prosinci 2013 odsouzen za výrobu vadných prsních implantátů ke čtyřletému vězení a pokutě 75.000 eur (asi dva miliony korun). Podle soudu se dopustil podvodu, když pro implantáty používal nestandardní silikonový gel vlastní výroby, který nebyl oficiálně schválen.

Kratší tresty vězení v rozmezí jeden a půl až tři roky, některé ale jen podmíněné, si tehdy vyslechli i další čtyři zaměstnanci firmy. Odvolací soud v Aix-en-Provence tresty pro Mase i čtyři zaměstnance nyní již zaniklé firmy potvrdil.

Mas, jehož bývalí zaměstnanci popisují jako "ztřeštěného vědce", nepopíral, že použil silikon, který neschválily zdravotní úřady. Hájil se však tím, že produkt nepředstavoval pro ženy žádné nebezpečí.

Podle odborníků měl produkt PIP "chabou mechanickou odolnost" a obsahoval látky, které mohly dráždit tkáň. Také hrozba protržení byla ve srovnání s jinými takovýmito silikonovými výrobky větší. Dříve se objevily i dohady, že podporují vznik rakoviny. To se ale nepotvrdilo.

Francie po vypuknutí skandálu doporučila všem ženám, které dostaly silikonové výplně od společnosti Poly Implant Prothèse (PIP), aby si je nechaly raději vyjmout. V Česku mělo implantáty PIP více než 2000 žen. Ministerstvo zdravotnictví jim doporučilo výměnu a valná většina žen ji podstoupila.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené