Přeskočit na obsah

Experimentální lék uspěl u alergie na roztoče

Experimentální sublinguální imunoterapie sníží riziko exacerbací astmatu u pacientů s alergií na domácí prach s roztočovými alergeny. To je závěr evropské studie publikované v odborném časopisu JAMA.

Přes 800 dospělých pacientů s obtížně léčitelným astmatem souvisejícím s alergií na roztoče v domácím prachu a s alergickou rýmou bylo randomizováno do ramene se sublinguální imunoterapií (tabletová léková forma) nebo do ramene s placebem. V obou ramenech byli navíc léčeni inhalovanými kortikosteroidy a krátkodobě působícím beta‑agonistou (salbutamol). Incidence exacerbací astmatu v průběhu studie byla signifikantně nižší ve skupině s imunoterapií (25 procent pacientů) než ve skupině s placebem (32 procent). Mírné nežádoucí účinky (např. orofaryngeální iritace) byly časté u imunoterapie, aniž by došlo k případu závažné systémové reakce.

Pro odborné komentátory byla studie „cenným přínosem“, zároveň konstatovali, že „zbývá ještě hodně prostoru pro optimalizaci tohoto imunoterapeutického postupu v praxi“.

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené

Den vzácných onemocnění 2024

28. 3. 2024

Jde o několik pacientů s konkrétní diagnózou. Avšak je již známo přes 10 000 klinických jednotek a jedná se o miliony pacientů. Česko patří k zemím s…