Přeskočit na obsah

Padělaný lék by nepoznalo sedm z deseti Čechů, ukázal průzkum

Nejčastěji se padělky léčiv dostávají k lidem přes internet, kde si navíc až desetina uživatelů obstarává i specializované léky na předpis.

"Nelegální léky ale mohou obsahovat zdraví škodlivé látky a jejich užití může přímo ohrozit zdraví člověka. Riziko narůstá v souvislosti s tím, že více než 72 procent Čechů by padělaný lék nepoznalo," uvedla asociace farmaceutických firem. U nelegálních léků mohou být problémy s dávkováním účinné látky a také kvůli nehygienickým podmínkám, ve kterých se často vyrábějí.

Falešný lék často odhalí až snaha o jeho dohledání podle čísla šarže nebo chemický rozbor, uvedl výkonný ředitel AIFP Jakub Dvořáček.

Pacienty má proto před padělky ochránit speciální 2D kód, kterým budou krabičky opatřeny od roku 2018. S pomocí tohoto kódu by lidé mohli v budoucnu ověřit pravost léku v lékárně, i když ho předtím koupili na internetu, tvrdí farmaceutická asociace. "V tuto chvíli zkoumáme připravenost zdravotního prostředí na zavedení systému a všechny možnosti, jak bychom jej mohli využívat," doplnil Dvořáček.

Podle průzkumu by se na lékárníka v případě podezření na neoriginální lék obrátilo 70 procent lidí, před třemi lety to bylo 56 procent. Letošního průzkumu se v Česku na přelomu dubna a května zúčastnilo víc než 500 lidí.

Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeněk Blahuta připomněl, že vzdálený výdej léků přes internet je v Česku legální, musí ho ale provádět "kamenná" lékárna, kterou má SÚKL v databázi. "Jakákoliv jiná nabídka, například na nějakém diskuzním fóru, že někomu zbyla například antikoncepce, je nelegální," dodal.

Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) sdružuje v Česku 33 farmaceutických společností. Je členem Evropské federace farmaceutických společností (EFPIA) a spolupracuje s Americkou asociací inovativních farmaceutických firem (PhRMA).

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené