Přeskočit na obsah

Za smrt při testech v Rennes prý může výrobce léků i laboratoř

Vyplývá to z konečné zprávy vyšetřovatelů, o které dnes informovala francouzská ministryně zdravotnictví Marisol Touraineová. Jeden z dobrovolníků v lednu po testech zemřel a pět dalších bylo hospitalizováno.

Generální inspekce sociálních věcí, která spadá pod francouzskou vládu, došla podle Touraineové k závěru, že Biotrial pochybil natřikrát. Nesnažil se prý zjišťovat nejnovější informace o zdravotním stavu prvního dobrovolníka, nenechal si od ostatních účastníků znovu potvrdit souhlas před aplikací léku a neinformoval prý včas francouzské úřady.

Společnost Biotrial závěry zprávy popřela s tím, že dodržela všechny zákonem vyžadované kroky.

Všech šest hospitalizovaných bylo účastníky testů léku proti bolesti a úzkosti. Dostalo ho celkem 90 lidí v různých dávkách, zmíněných šest osob obdrželo stejnou nebo vyšší dávku než ostatní. Zbývajících 84 lidí potíže nemělo.

Každý rok se podle francouzských médií podobných klinických testů účastní v Evropě tisíce dobrovolníků. Často se jedná o studenty, kteří si chtějí zaplatit studia. Incidenty jsou vzácné, protože vědci první testy na zdravých lidech dělají s minimálním množstvím látky a až po jejím vyzkoušení na zvířatech.

související články:

Soumrak vědy po fatálním konci francouzské klinické studie

Jeden z účastníků testů nového léku ve Francii zemřel

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…