Stránky jsou určené odborníkům ve zdravotnictví.
Neděle 25. srpen 2019 | Svátek má Radim
  |  Politika  |  Komentáře  |  Finance  |  Kongresy  |  Z regionů  |  Tiskové zprávy  |  Legislativa  |  Rozhovory  |  

INFORMACE

PŘIHLÁŠENÍ
Registrovaný e-mail:
Heslo:
 

Lékař: Tři čtvrtiny nemocí jsou způsobeny nesprávnou výživou

foto: JupiterImages

Lékař: Tři čtvrtiny nemocí jsou způsobeny nesprávnou výživou

25.05.2016 19:32
Zdroj: ČTK
Tři čtvrtiny nemocí jsou způsobeny nesprávnou výživou, informace o správné výživě a zdravém životním stylu ale nejsou v české společnosti dostatečně rozšířené. Na středečním setkání MEDialogy na téma Co se jí v Čechách to řekl přednosta 3.interní kliniky 1. LF UK a VFN profesor Štěpán Svačina.
Upozornění: Následující článek vybírá redakce www.tribune.cz v rámci monitoringu médií.
Názor redakce nemusí být shodný s vyjádřením autora. Zdroj média tohoto článku najdete v záhlaví nebo na konci textu.

V médiích, odkud lidé informace nejčastěji čerpají, převažují podle něj články o nesprávných dietách, často spojené s reklamou na potravinové doplňky. "Na základních školách se sice vyučuje předmět Výchova ke správnému životnímu stylu, ale žáci se nic nedovědí o prevenci aterosklerózy, cukrovky či nádorových onemocnění. Lépe na tom nejsou ani studenti středních škol," řekl profesor.

Podle proděkanky plzeňské lékařské fakulty a vedoucí Ústavu hygieny a preventivní medicíny LF UK v Plzni docentky Dany Müllerové si řada Čechů neuvědomuje souvislost zdraví s životním stylem. "Potraviny a nápoje bohaté na cukry, živočišné tuky nebo sůl vytvářejí biologickou závislost, protože nám chutnají a způsobují pocity pohody. Aby tato pohoda byla stabilní, potřebujeme je stále ve větší míře," řekla.

Důsledkem nezdravého životního stylu je nárůst počtu dětí, dospívajících i dospělých s obezitou a jejími komplikacemi, jako cukrovka či vysoký tlak. Mnohé země podle Müllerové proto spolupracují s potravinářským průmyslem na ozdravení výživy. Nabídka v obchodech se rozšiřuje o potraviny se sníženým obsahem soli, cukru a živočišných tuků. "Chceme-li se také snažit o dobré zdraví národa, je to dobrý trend," ocenila.

Podle Svačiny hledá řada lidí pomoc u výživových poradců, z nichž mnozí jsou ale jen distributory potravních doplňků. Většinou mají jen kurz.

Na rozdíl od nich nutriční terapeuti absolvují bakalářské či magisterské studium na lékařské fakultě. Na 1. LF UK se obor vyučuje deset let, ročně vyjde zhruba 50 těchto odborníků. "Jejich spolupráce s lékaři je výhodná pro všechny. Pokud lékař ošetřuje diabetika, může pacienta mezi pravidelnými kontrolami poslat k nutričnímu terapeutovi. Ten s klientem probere jídelníček, životní styl a zvyklosti a dá mu fundovaná doporučení. Lékař ušetří čas a může se věnovat jiným činnostem, které vyžadují jeho lékařskou odbornost," shrnul Svačina.



Copyright © 2000-2019 MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o. a dodavatelé obsahu (ČTK).
All rights reserved.  Podrobné informace o právech.  Prohlášení k souborům cookie.  

Jste odborný pracovník ve zdravotnictví?

Tyto stránky jsou určeny odborným pracovníkům ve zdravotnictví. Informace nejsou určeny pro laickou veřejnost.

Potvrzuji, že jsem odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat.
Beru na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.
Pro vstup na webové stránky je potřeba souhlasit s oběma podmínkami.
ANO
vstoupit
NE
opustit stránky