Přeskočit na obsah

WHO: Pro odklad letní olympiády kvůli viru zika není důvod

WHO tak reagovala podle agentury AP na výzvu asi 150 zdravotních expertů, kteří na WHO jako instituci Organizace spojených národů v tomto smyslu apelovali v otevřeném dopise.

Vědci, lékaři a odborníci na lékařskou etiku Světovou zdravotnickou organizace vyzvali, aby olympiádu odložila či přemístila v "zájmu veřejného zdraví". Olympiáda, která začíná v Riu de Janeiro 5. srpna, by podle nich byla "zbytečným rizikem pro 500.000 zahraničních turistů", kteří by se mohli nakazit a virus rozšířit ve své zemi, kde by mohl "zdomácnět".

Současná epidemie viru zika trvá zhruba rok a nejvíce případů onemocnění bylo zaznamenáno právě v Brazílii. Virus, který přenáší komáři, se rozšířil do téměř celé jižní a střední části Ameriky. Zaznamenán byl v jednotlivých případech i na jiných kontinentech.

Onemocnění způsobené virem zika má obvykle mírný průběh, velkým nebezpečím je ale zřejmě pro lidský plod. Lékaři se domnívají, že může zapříčinit nedostatečný vývin mozku, takzvanou mikrocefalii. Spojován je i se vzácným Guillain-Barrého syndromem, který se projevuje obrnou svalstva.

WHO dnes uvedla, že na základě současného zhodnocení by zrušení či přemístění letošních letních OH významně neovlivnilo šíření viru zika.

Přesuňte nebo odložte kvůli viru olympiádu v Riu, vyzvali vědci

Více než 100 renomovaných vědců vyzvalo 27. května v otevřeném dopise Světové zdravotnické organizaci (WHO) k přesunutí nebo odložení srpnové olympiády v Riu de Janeiro. Pořádání her je podle nich neetické vzhledem k novým zjištěním o viru, píše BBC. Mezinárodní olympijský výbor už dříve uvedl, že pro přesunutí her jinam nebo na jiný termín nevidí důvod.

Virus se začal šířit zhruba před rokem v Brazílii, kde se podle odhadů nakazilo na 1,5 milionu lidí. Zaznamenán byl v 60 zemích nebo územích a stále se šíří. Onemocnění má většinou mírný průběh, ale je nebezpečné pro lidský plod. Vědci v dopise WHO uvedli, že zika může kromě takzvané mikrocefalie u dětí způsobit také vzácný a někdy i smrtelný neurologický syndrom u dospělých.

Dopis podepsalo 125 vědců, lékařů a odborníků na lékařskou etiku například z Oxfordské, Harvardovy a Yaleovy univerzity. Je mezi nimi i vědecký poradce Bílého domu Philip Rubin. Experti v dokumentu poukazují mimo jiné na neúspěch brazilských úřadů v boji s komáry, kteří virus přenášejí, a "oslabený" zdravotnický systém v zemi. Hry by měly být odloženy nebo přesunuty "v zájmu veřejného zdraví", soudí vědci.

Olympiáda by podle nich byla "zbytečným rizikem pro 500.000 zahraničních turistů", kteří by se mohli nakazit a virus rozšířit ve své zemi, kde by mohl "zdomácnět". Největší nebezpečí podle vědců představují atleti, kteří by se mohli nakazit a virus zavléct do chudých zemí, kde se ještě nezačal šířit.

"Oheň už hoří, ale to není dostatečný důvod pro to, aby se s olympijskými hrami nic nedělalo," řekl agentuře AP jeden ze signatářů dopisu Amir Attaran z univerzity v Ottawě.

související článek

Hry v Riu způsobí světovou zdravotní katastrofu, varují vědci

 

 

 

 

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…