Přeskočit na obsah

Hormonální terapie u žen chrání před aterosklerózou

 

„Aplikace perorálního estradiolu byla ve studii provázena nižší mírou ztluštění komplexu intima‑media (CIMT) u karotid žen, které byly v období do pěti let po menopauze, ve srovnání se ženami, jež byly sledovány v období po více než pěti letech od menopauzy,“ uvedl Howard N. Hodis z University of Southern California v Los Angeles.

Tato skupina v časném období po menopauze měla rovněž signifikantně nižší hodnoty CIMT než skupina s placebem (nárůst 0,0044 mm oproti nárůstu 0,0078 mm, respektive p = 0,008).

Tento závěr je v souladu s předchozími observačními studiemi, které naznačily ochranný efekt hormonální substituční terapie i u kardiovaskulárních onemocnění. Ten se však s pozdní aplikací HRT ztrácí, u žen po více než deseti letech od menopauzy je již bezvýznamný.

Nicméně John F. Keaney Jr. z University of Massachusetts Medical School ve Worcesteru a Caren G. Solomonová z Brigham and Women’s Hospital v Bostonu v editorialu k Hodisově studii upozornili, že Hodisův tým hodnotil pouze parametr CIMT a nesledoval výskyt klinických příhod, například infarktu myokardu a iktu. Nedoporučili proto měnit dosavadní guidelines pro léčbu HRT s tím, že je zapotřebí další výzkum.

Zdroj: NEJM

Sdílejte článek

Doporučené