Přeskočit na obsah

ČLK znovu vyzvala premiéra, aby se zabýval zdravotnictvím

"Jsme velmi nespokojeni, informační kampaň Zdravotnictví volá o pomoc trvá," uvedl. O dalším postupu komory rozhodne představenstvo s předsedy okresních sdružení na poradě ve čtvrtek 16. června.

Kubek připomněl pětibodový plán, kterým chtěla ČLK situaci řešit. Požadovala zásadní zvýšení odvodů státu, a to o deset miliard korun v příštím roce. Vláda schválila jen 3,6 miliardy, což podle Kubka nestačí ani na platy, natož na rozvoj medicíny a nové léky. Ministerstvo zdravotnictví nepředložilo návrh na zavedení zdravotní daně na tabák a alkohol, což ČLK požadovala také.

Desetiprocentní zvýšení tarifních platů v příštím roce, na kterém se shodla koalice, podle Kubka nestačí, pokud zároveň nebude přijata novela zákoníku práce, která zajistí stejné odměňování ve státních i regionálních nemocnicích.

Memorandum vlády s kraji, o němž mluví premiér, není pro ČLK zárukou. Po volbách se může vedení krajů změnit a nové vedení může odkazovat na neplatnost memoranda, stejně jako se to stalo s memorandem, jež uzavřely lékařské odbory s vládou po akci s hromadnými odchody lékařů v roce 2011.

Za přijatelný kompromis označil Kubek návrh zákona o vzdělávání lékařů, který komora požadovala a který schválila vláda. Návrhu ale vytkl, že má zavázat lékaře pracovat pět let ve zvoleném oboru. Nesplněn je podle Kubka požadavek ČLK, aby jí byly přiděleny pravomoci ke kontrole personálního zabezpečení nemocnic.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…