Přeskočit na obsah

Paralen už seženete i v noci na pumpě. Prodej mimo lékárny stoupá

Zatímco klasické lékárny mají omezenou otevírací dobu, tak na čerpacích stanicích seženou lidé léky třeba i v noci. „Nejvíce se prodávají prášky na bolest, nosní sprej, kapky do očí, taky těhotenský test,“ uvádí obsluha čerpací stanice na pražské jižní spojce. Nejvíce lidé prý chodí nakupovat odpoledne nebo večer. Obsluha tu kvůli prodeji léků musela projít základním školením. 

Podobný prodej mimo lékárny se ale nelíbí některým poslancům. Jiří Štětina (nestr. za Úsvit) chce v rámci projednávané novely zákona o léčivech navrhnout, aby byly léky k prodeji znovu jen u farmaceutů. „Když třeba jsou lidi starší jako já a berou čtyři pět léků, tak ty léky mezi sebou nějak působí. Ten lékárník to ví, ten prodejce to samozřejmě neví,“ vysvětluje svůj záměr poslanec.

Ministerstvo zdravotnictví ale v současné praxi problém nevidí a pozměňovací návrh nepodpoří. Nechystá však ani další uvolňování v prodeji léků – ty na recept by tak lidé i dál měli dostávat jen v kamenných lékárnách. 

Fakta

Prodej léků v Česku

  • Každoročně narůstá počet medikamentů, které Češi berou. Podle posledních statistik se v lékárně objevilo přes šest tisíc přípravků.

    Mezi nejprodávanější léky patří hlavně ty volně prodejné: na zvýšenou teplotu, bolest hlavy, kašel nebo ucpaný nos. Zároveň roste spotřeba antidepresiv, léků proti úzkosti a hlavně nespavosti.

    Vůbec nejvíce se u nás spotřebuje paralenu – ročně je to skoro devět milionů balení.

 
 
 

Zdroj: ceskatelevize.cz

Sdílejte článek

Doporučené