Přeskočit na obsah

Národní strategie eHealth počítá se vznikem informačního portálu

Najít si lékaře s volnou kapacitou blízko svého bydliště, vybrat si nemocnici s dobrým hodnocením, nebo se podívat, kolik dala zdravotní pojišťovna za konkrétní léčbu, by mělo být snazší díky chystanému Národnímu zdravotnickému informačnímu portálu. 

Strategie dává úkoly pro leta 2016 až 2020, řekla náměstkyně Lenka Ptáčková Melicharová. Na zákoně o elektronickém zdravotnictví už se začíná pracovat. Náměstkyně upozornila, že nejde o zakázku pro jednu IT firmu a nemá se budovat centrální úložiště všech dat, jako ve zpochybňovaném projektu IZIP pro pojištěnce Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Naopak se zaručenou ochranou osobních údajů se propojí systémy, které už mají nemocnice, zdravotní pojišťovny, lékový ústav či kraje. Součástí systému bude i využití registrů zdravotnických pracovníků a poskytovatelů služeb a zavedení systému hodnocení kvality a efektivity zdravotní péče.

Vzniknout má jednotná komunikační cesta, ta například nemocnicím umožní, aby si elektronicky zaručeným způsobem předávaly zdravotní zprávy pacientů či CT snímky. Rozdílné systémy v nemocnicích to zatím neumožňují. Na podporu elektronizace předpokládá ministerstvo vydat přes miliardu korun, dotace ze státního rozpočtu pro příští rok nežádá. Na projekty chce získat také evropské peníze.

Předloženou strategii ve vnitřním připomínkovém řízení zkritizovala Koalice soukromých lékařů. V předložené podobě je prý "nebezpečná pro lékaře i pacienty", nic neuspoří, naopak přesměruje velké částky od péče o nemocné do IT technologií. Ministerský návrh naopak podpořily Purkyňova lékařská společnost i Česká lékařská komora, vidí v něm dobrý základ pro strategii elektronizace českého zdravotnictví a je důležité, jak se jednotlivé věci zrealizují do praxe.

Řada lékařů odmítá povinné zapojování do elektronické komunikace, nechtějí zpřístupňovat své léčebné know-how. Podle návrhu však bude zapojení pacientů i lékařů do systému dobrovolné, dál mohou zůstat u papírové dokumentace a vždy budou mít možnost použití papírových receptů, pokud se tak rozhodnou, nebo okolnosti neumožní jiný postup. Strategie počítá se zavedením elektronické identity pro zdravotnické pracovníky a pacienty z ČR, později i EU.

Obecně dostupná má být možnost, aby se pacienti elektronicky objednali k lékaři, elektronicky konzultovali zdravotní potíže, poté si vyzvedli lék na elektronický recept, přičemž lékárna si elektronicky ověří, zda neužívají více léků se stejnou účinnou látkou. Pacient bude moci dát souhlas, kdo ještě kromě jeho lékaře smí do dokumentace nahlížet, a může si ověřit v registru zdravotnických pracovníků odbornost svého lékaře.

Na rozdíl od různých zdravotních rad na internetu má portál dávat odborně garantované informace o podpoře zdraví a preventivních programech, včetně péče o chronicky nemocné. Nabídne asistenci při řešení životních situací a propojí informace z oblasti zdravotních a sociálních služeb.

Podle předkládací zprávy pro vládu byla v ČR elektronizace zatím jen spontánní, pokusy ji integrovat nebyly úspěšné. I proto získalo Česko v rámci Evropy za rok 2015 nejnižší hodnocení v oblasti pacientských práv, která zahrnují například i elektronickou dokumentaci, online objednávání či registr poskytovatelů s hodnocením kvality.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…