Přeskočit na obsah

Hubnutí zlepšilo celkový zdravotní stav pacientů s CHOPN

„Například obézní pacienti s CHOPN, jejichž tělesná hmotnost poklesla v průměru o 6,4 kg v rámci 12-týdenního programu, vykázali zlepšení diabetu 2. typu, duševního zdraví, dále v hodnotách krevního tlaku, krevních lipidů,“ uvedla Netsanet Negewová, doktorand na Priority Researcher Centre for Healthy Lungs a na Hunter Medical Research Institute při University of Newcastle v Austrálii.

„Tato nová studie, která se zabývala dosud neprozkoumanou, ale velmi důležitou otázkou léčby komorbidit u CHOPN, prokázala potenciál pro celkovou léčbu komorbidit u CHOPN zaměřením se na jedinou komorbiditu, řekla Negewová.

Její tým vyhodnotil výsledky u 28 pacientů s průměrným věkem 68 let a s průměrným BMI 36, u nichž k nejběžnějším komorbiditám patřily hypertenze (53,6 %), hyperlipidemie (46,4 %), deprese (32,1 %), a diabetes (14,3 %).

I když byl počet pacientů malý, program byl úspěšný. Koncentrace celkového cholesterolu se snížila z průměrné hodnoty na počátku studie 6 mmol/l na 5,4 mmol/l, koncentrace triglyceridů poklesla z 2,28 mmol/l na 1,8 mmol/l, průměrný systolický krevní tlak se ze 146 mm Hg snížil na 124 mm Hg, diastolický krevní tlak z 94 mm Hg na 71 mm Hg.

Glykémie klesla z počáteční úrovně v průměru 6,45 mmol/l na 5,5 mmol/l. Průměrná hodnota HOMA2-IR (homeostasis model assessment-insulin resistance) indexu se snížila z 2,4 na skóre 1,55. Průměrné skóre deprese při hospitalizaci HADS (Hospital Anxiety and Depression Scale) pokleslo z devíti na šest.

V komentáři ke studii Mihaela Stefanová z Baystate Medical Center ve Springfieldu, Mass., napsala pro MedPage Today, že byla „ohromena“, že vědci byli schopni přimět tyto pacienty dodržovat dietu a cvičební plán, díky čemuž došlo k redukci jejich váhy o v průměru 6,4 kg. „Nevím, zda bychom měli stejné výsledky u pacientů v USA, „poznamenala.

Podle Stefanové byly pozitivní změny pozorované u krevního tlaku, lipidů a glukózové tolerance v souladu s tím, co by se dalo očekávat u pacientů, kteří redukovali svoji tělesnou hmotnost a zvýšili pohybovou aktivitu. „Není překvapující, že skóre deprese se zlepšilo i u populace osob s CHOPN,“ dodala.

 

 

 

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené