Přeskočit na obsah

Lékaři bez hranic mají Cenu za světovou civilizaci

 

Cena LUI Che Woo - udělování ceny za přínos pro světovou civilizaci (dále jen „Cena LUI Che Woo" nebo „Cena") proběhlo dnes v Hongkongu. Prvního slavnostního předávání ocenění za významný přínos pro světovou civilizaci se zúčastnilo více než tisíc významných hostů. Ceny obdrželi první tři laureáti, kteří mají společné poslání vybudovat harmoničtější svět.

Lékaři bez hranic - Medecins Sans Frontieres („MSF")- získali inaugurační cenu LUI Che Woo Prize 2016 v kategorii Zlepšení životních podmínek lidstva, se zvláštním zaměřením na „Léčbu a/nebo kontrolu epidemií, infekčních onemocnění nebo chronických onemocnění", za svůj nepostradatelný přínos k léčbě a kontrole epidemie cholery na Haiti v roce 2010 a epidemie eboly v západní Africe v roce 2014. Lékaři bez hranic jsou jedněmi z laureátů této ceny. „Jsme obzvláště potěšeni, že cena LUI Che Woo zvolila kategorii léčby a kontroly epidemií a infekčních chorob jako nejvýznamnější zaměření pro toto první ocenění. Prokazuje to opravdovou důležitost zlepšení možností léčby a schopnosti poskytovat pomoc lidem, kteří jsou nejvíce ohroženi. Zkušenosti lékařů bez hranic s bojem proti epidemii eboly v západní Africe nás utvrdily v přesvědčení, že je třeba udělat daleko více, aby světová komunita minimalizovala obrovská rizika, která stále existují," uvedl Dr Liu Chen-kun, prezident organizace Medecins Sans Frontieres z Hongkongu.

James Earl „Jimmy" Carter, Jr. získal inaugurační cenu LUI Che Woo Prize 2016 v kategorii pozitivní energie, se zvláštním zaměřením na oblast „Jednotlivci nebo organizace, jejichž chování a úspěch inspiruje, nabíjí energií a dává naději ostatním", za veškerou dobrou práci odvedenou jím a Carterovým centrem, jež založil v roce 1982. Svým úsilím významně přispěl k propagaci pozitivního přístupu k životu a podpoře pozitivní energie ve světě. „Tedy, zaprvé jsem poctěn tím, že mé úsilí zaznamenal tento skvělý dobročinný muž. A za druhé, je to potěšení a čest být spojován s ostatními, kteří obdrželi stejné ocenění. Máme za to, že tento dar umožní Carterovu centru značně rozvinout své vlastní programy a peněžní odměnu mám v úmyslu předat Carterovu centru, ne si ji ponechat já sám," uvedl pan Carter.

Yuan Longping získal inaugurační cenu LUI Che Woo Prize 2016 v kategorii Udržitelnosti se zvláštním zaměřením na „Světovou dodávku potravin: Zdraví a bezpečnost" za svůj vědecký přínos spočívající ve vyvinutí hybridní rýže s vysokou výnosností, která se významnou měrou přičinila k lepšímu zajištění stabilních dodávek potravin ve světě. Profesor Yuan uvedl: „Jsem velice rád, že jsem získal cenu LUI Che Woo. Je to pro mne povzbuzení a motivace, které mne inspirují k dosahování ještě lepších výsledků."

Laureát v každé kategorii obdrží hotovostní odměnu ve výši 20 milionů HKD (přibližně 2,56 milionu USD) spolu s certifikátem a trofejí.

Dr LUI Che Woo dodal: „První laureáti pocházejí z různých zemí a odvětví, jsou to jednotlivci i organizace, což odráží mezinárodní, diverzifikovanou a rozsáhlou povahu ceny LUI Che Woo. Jsem přesvědčen, že harmonie je ze všeho nejdůležitější a představuje nejlepší způsob k omezení světových konfliktů. Pevně doufám, že cena LUI Che Woo se bude jako semínko pravdy, dobra a krásy rozrůstat po zemi a trochu obarví náš svět."

Mezi oficiálními hosty byli pan Tung Chee-hwa, člen rady Ceny a zástupce předsedy 12. národního výboru Čínské lidové politické konference; pan CY Leung, generální ředitel administrativního regionu Hongkong, a pan Zhang Xiaoming, ředitel kontaktního orgánu ústřední lidové vlády v Hongkongu. Slavnosti se zúčastnilo asi 800 vládních zástupců, vědců, duchovních představitelů, významných zástupců z obchodního sektoru, místních a mezinárodních médií a více než třicet konzulů, aby byli svědky těchto úspěchů a mohli poblahopřát třem zmíněným laureátům. Mezi čestnými účinkujícími hosty byli na slavnosti: africký dětský sbor z Ugandy, známý violoncellista Trey Lee, klavíristka Yim Wan a paní Michelle Siu, umělkyně se zdravotním postižením, aby do společnosti vnesli pozitivní energii a harmonii a pomohli vybudovat mírumilovný a milující svět.

Cena LUI Che Woo je mezinárodní cenou za inovaci pro různá odvětví. Byla založena s cílem reagovat na stále přítomné globální potřeby a výzvy. Cena bude každoročně v každé kategorii zahrnovat zvláštní oblast zaměření.

Zvláštní oblasti zaměření pro kategorie cen v roce 2017 jsou následující:

Kategorie ceny Zvláštní oblast zaměření 2017
Cena za udržitelnost Prevence před klimatickou změnou
Zlepšení životních podmínek Omezení chudoby
Pozitivní energie Propagace harmonie v odlišných skupinách

tisková zpráva Ruder Finn Asia

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…