Přeskočit na obsah

Železný kůň – ALS jako inspirace pro filmaře. Medicína ve filmu - film v medicíně.

Lou Gehrig se narodil jako Heinrich Ludwig Gehrig a v roce 1923 podepsal profesionální smlouvu v baseballovém týmu New York Yankees. Za 17 sezón, které za ně hrál, byl sedmkrát po sobě nominován do „all‑star“ týmu, šestkrát vyhrál světovou sérii, dvakrát byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem ligy a jednou získal Triple Crown (prvenství ve třech nejdůležitějších statistikách v jedné sezóně najednou). Za celou kariéru odpálil 493 homerunů, doběhl 1 993 bodů po odpálení a celých 56 let držel rekord s 2 130 utkáními, ve kterých nepřetržitě po sobě nastoupil. V roce 1939 byl při předčasném ukončení kariéry ve věku 36 let „Železný kůň“ (Iron Horse) Lou Gehrig uveden do síně slávy a jeho dres číslo 4 byl poprvé v historii baseballu vyřazen z používání.

Důvodem pro ukončení kariéry bylo onemocnění amyotrofickou laterální sklerózou (ALS), dnes také známou jako Lou Gehrigova nemoc. V den svého rozloučení s baseballem prohlásil Lou Gehrig před vyprodaným stadionem New York Yankees mimo jiné:

Víte, že jsem letos neměl povedenou sezónu, přesto se dnes cítím jako nejšťastnější chlap, který kdy chodil po povrchu Země. Jen se podívejte na ty kluky kolem mě, jsem šťastný, že jsem s nimi mohl hrát a vyhrávat…

Jsem šťastný, a jak bych nebyl, když mám tak úžasnou tchýni, která se hádá se svou vlastní dcerou a staví se na mou stranu, to už je něco! Jak bych nebyl šťastný, s rodiči, kteří celý život pracovali, abych mohl studovat a později hrát baseball.

Je požehnání mít manželku, která stojí vedle mě jako věž síly a ukazuje tak velkou odvahu, která se nedá ani vysnít. To je to nejlepší, co bych si kdy mohl přát. Neměl jsem nejlepší sezónu, ale měl jsem hrozně moc důvodů pro to, abych žil…

Později fanouškům ještě po novinářích vzkázal:

Nemyslete si, že jsem v depresi nebo pesimistický. Mám úmyslu vydržet tak dlouho, jak to bude možné. A pak, až přijde nevyhnutelné, přijmu to a budu doufat v nejlepší. To je vše, co můžeme dělat.

O dva roky později (1941) zemřel.

Velký životní příběh Lou Gehriga zatím nikdo nenatočil, ale Lou si zahrál celkem ve třech filmech. Sám sebe v dokumentárním střihovém snímku Velké momenty baseballu (Baseball’s Greatest Moments) z roku 1991 a sebe hrál také v komedii Speedy z roku 1928. Nepočítáme‑li neúspěšný konkurs na roli Tarzana (zachovala se jenom Louova fotografie v leopardí bederní roušce), je jeho jedinou hereckou rolí rančer stejného jména ve westernu Rawhide z roku 1938. Bezejmenného lékaře v Rawhide hrál Edward Cecil. Jediné, co lze z filmu zjistit o Lou Gehrigově nemoci, je, že ještě není poznat.

ALS je smrtelné onemocnění, a i když existují formy s pomalejší progresí, je průměrná doba přežití dva až tři roky. V současné době není známa žádná léčba, podáváním riluzolu lze život nemocného prodloužit v průměru o deset týdnů. Příčinou smrti bývá selhání respiračního svalstva nebo bulbární syndrom, při kterém vyhasne kašlací reflex a může dojít k aspiraci a udušení.

Slova Lou Gehriga mimo jiné zazní i při jiném rozloučení, na jiném pohřbu – ve filmu natočeném podle knižní předlohy Michelle Wildgenové To nejsi ty (You´re Not You).

Úspěšná klavíristka Kate (Hilary Swank) se vyrovnává se stejnou nemocí taky tvrdě a po svém. Odmítne renomovanou ošetřovatelku s léty praxe a dobrým doporučením a najme Bec (Emmy Rossum). Přitom „studentka“ Bec nemá žádnou praktickou zkušenost ani sebekázeň a sotva zvládá svůj vlastní život.

Jenomže nastoupí jako ošetřovatelka zrovna ve chvíli, když to Kate začne skřípat s manželem (Josh Duhamel v další nepřesvědčivé roli), a začnou se dít věci. Nezbývá než slevit na té upjaté a konzervativní straně (Kate) a hodně přidat na té druhé (Bec). A jak se tohle nepravděpodobné pouto prohlubuje, přicházejí obě ženy na to, čím by vlastně chtěly být.

Bec se nakonec stane poslední baštou a obranným valem před těmi, kteří přeci nejlíp vědí, co je pro Kate nejlepší. Zejména v situacích, kdy už jim sama nedokáže odpovídat, že to „nejlepší“ není to, co si sama přeje. A někdy je ochota za někoho křičet mnohem lepší než perfektní znalost ošetřovatelských technik a vynikající reference.

I když jsou ve scénáři nějaká hluchá místa a spoustu hraní na city (nezapomeňte si připravit kapesníky), je výkon Hilary Swank bezchybný. A když si odmyslíte ta prvoplánová klišé, najde se hodně moudrých rad, kterými by se měli řídit nejenom nemocní (jakoukoli chorobou), ale především my zdraví. Jen si většinou uvědomíme pozdě ty VELKÉ PRAVDY:

 

  • že vzdělání je zrádná věc, nevíš o ní, dokud není pozdě! (komentář moudré Kate k nezodpovědné Bec, která tu školu přece jenom fláká víc, než je zdrávo)

 

 

  • že je důležité dělat to, co si přejeme. HNED. Ne až potom, potom už to totiž nemusí jít. Potom znamená nikdy. Chtěla jsem cestovat, chtěla jsem dělat hudbu; a teď je pozdě…

 

 

  • a že si máme všímat lidí, kteří nás doopravdy milují. Díval se na mě tak, jak se na mě nikdo nikdy předtím ani potom nedíval. Čím to je, že stojíme o muže, kteří nás doopravdy nevidí, místo mužů, kteří ano?

Pro natáčení dělala poradce pro ALS Mary Beth Geise a vzhledem k nemožnosti chorobu léčit ve filmu uvidíte z lékaře jenom záda (hraje David Grant Wright). A taky je tam, pokud jste nikdy neviděli, vaporizér v akci v epizodě o použití konopí pro léčebné účely.

Tahle nemoc mi může sebrat ruce i nohy, hrudník, dýchání i srdce, ale ať se snaží, jak chce, nikdy mi nemůže sebrat můj drive.

To nejsi ty (You’re Not You), drama USA,

104 minut

Režie: George C. Wolfe

ČSFD 75 %

 

O ALS jsem letos viděl ještě další dva filmy: britskou Teorii všeho (The Theory of Everything) a německý snímek Herbert (A Heavy Heart).

Teorie všeho je životopisný příběh Stephena Hawkinga (Eddie Redmayne), génia teoretické fyziky a kosmologie. I když podle některých neurologů nejde v jeho případě o ALS, ale o SMA – spinální muskulární atrofii (napadá nervový systém a vede k postupnému ochrnutí celého těla). Stejně jako Lou Gehrig o sobě mluví jako o šťastlivci, protože mu pomalý průběh nemoci umožnil nejenom objevit úžasné věci, ale také mít velmi okouzlující rodinu.

Přitom mu lékaři při první diagnóze nemoci (v jeho 21 letech) předpovídali dva až tři roky života. Když se jeho ženy a autorky knižní předlohy pro film Jane (Felicity Jones) ptali, proč si ho i přesto vzala, řekla, že v té době byla hrozba atomové války tak velká, že vyhlídky na dva až tři roky života platily pro všechny.

Ať už je film o životě pacienta s ALS nebo se SMA, rozhodně stojí za to jej vidět. Lékaři jsou ve filmu dva, vedoucího neurologa nemocnice v Cambridge hraje Adam Godley a roli švýcarského lékaře ztvárnil Frank Leboeuf.

Teorie všeho (The Theory of Everything), romantické životopisné drama,

Velká Británie 2014,

123 minut

Režie: James Marsh

ČSFD 79 %

 

V kontrastu s předchozími snímky je Herbert těžká váha a úplně jiný kalibr. Nejenom tím, že je hlavní hrdina snímku (Peter Kurth) bývalý boxer, který po návratu z vězení úročí svou hrozivou a potetovanou muskulaturu jako vyhazovač a vymahač dluhů, ale také tím, že pochází z odlišného sociálního prostředí a má prakticky nulové rodinné zázemí.

Tím je Herbert jednoznačně syrovější, pravdivější a mnohem bližší reálnému životu. Silný příběh slábnoucího muže, který se na konci svého životního zápasu snaží napravit své chyby a slepit střepy svých vztahů dřív, než jej dostihne definitivně poslední KO.

Ve srovnání s předchozími snímky nečekejte emoce v pastelových barvách. Je to syrové a surové v temné východoněmecké režii a úderném rytmu. Z lékařů tentokrát zbyla role jen na patologa (Andreas Keller) a i tady budete potřebovat kapesník.

Herbert (A Heavy Heart), drama,

Německo 2015,

109 minut

Scénář a režie: Thomas Stuber

ČSFD 73 % (Soutěžní snímek Febiofest 2016)

 

 

Zdroj: MT

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…