Přeskočit na obsah

Kasuistika: vzácné selhání, ale varovné!

 

 

Pacientka, nulligravida, nullipara žádala po zkušenostech s kombinovanou hormonální antikoncepcí spolehlivou ochranu před těhotenstvím. V únoru 2016 na vlastní přání pacientky byl v gynekologické ordinaci zaveden tříletý nitroděložní systém s levonorgestrelem (Jaydess). Od té doby se vyskytlo jen občasné nepravidelné a velmi mírné krvácení, menstruační cyklus 28 ± 2 dny jako před zavedením nitroděložního systému. Nežádoucí účinky pacientka nepozorovala. Od počátku října 2016 pacientka cítí tlakovou bolest v podbřišku, kterou přičítá recidivě cysty. Potíže se však stupňují, objevuje se bolest při dosedu, výrazná bolest při pohlavním styku. Proto byla ihned vyšetřena v gynekologické ordinaci, kde bylo vysloveno podezření na mimoděložní graviditu na základě pozitivního těhotenského testu při absenci známek gravidity v děloze.

V tomto momentě mi dovolte připomenout zamyšlení docenta Bohumila Seiferta na téma gut feeling. Instinkty a tušení možného zafungovalo: zdravotnice, která plánuje graviditu (byla již objednána na odstranění tělíska), jejíž obtíže byly zkušeným gynekologem vyhodnoceny jako prediktor akutního stavu. Nitroděložní systém byl odstraněn a pacientka byla odeslána na gynekologické oddělení fakultní nemocnice, kde byla extrauterinní gravidita potvrzena. Při akutní laparoskopické operaci byla ektopická gravidita objevena v Douglasově prostoru, což vysvětluje potíže – bolest při dosedu a při styku. Jde o velmi raritní lokalizaci ektopické gravidity, která však ústí ve velmi dobrou prognózu, co se fertility týče. Ovaria a vejcovody zůstaly intaktní, a proto není ohrožena možnost budoucího otěhotnění.

Druhý den po výkonu byla pacientka propuštěna v dobrém klinickém stavu do domácí péče.

 

Diskuse

Medikované nitroděložní systémy jsou považovány za extrémně spolehlivé. Je však nutné opravdu dodržet všechna doporučení, která uvádí souhrn informací o léčivém přípravku (SPC): „Během klinických studií byla při používání přípravku Jaydess pozorována celková incidence ektopických těhotenství přibližně 0,11 na 100 žen za rok. Přibližně u poloviny těhotenství, která nastanou během užívání Jaydess, se dá očekávat, že budou mimoděložní. Žena, která zvažuje použití přípravku Jaydess, musí být poučena o známkách, příznacích a riziku mimoděložního těhotenství. V případě otěhotnění ženy, která užívá Jaydess, je třeba vzít v úvahu možnost mimoděložního těhotenství a také tuto možnost prověřit. U žen s mimoděložním těhotenstvím, operací vejcovodů nebo zánětem v pánevní oblasti v anamnéze je riziko mimoděložního těhotenství zvýšené. Jestliže se vyskytne bolest v podbřišku, měla by se vzít v úvahu možnost mimoděložního těhotenství, zvláště pokud se nedostaví menstruace nebo pokud žena s amenoreou začne krvácet. Vzhledem k tomu, že mimoděložní těhotenství může poškodit fertilitu v budoucnu, je třeba pečlivě zvážit přínosy a riziko užívání přípravku Jaydess, a to obzvláště u nulipar.“

V tomto případě si byla pacientka vědoma rizika, protože byla gynekologem předem upozorněna. Proto má tato varovná kasuistika velmi dobrý konec. Selhání antikoncepční metody a výskyt ektopické gravidity byly nahlášeny farmakovigilančnímu oddělení výrobce.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené