Přeskočit na obsah

Jihomoravská záchranka nepochybila v tom, co kritizují odboráři

Podle něj se tak ukázalo, že kritika odborářů byla neoprávněná, řadu informací odborářů označil za lži. Odboráři zatím výsledky kontroly nedostali a přečetli si pouze Klusákovo vyjádření na intranetu, řekl novinářům předseda odborů Bohuslav Zrza.

"Ukázalo se, že jde o dlouhodobou kampaň odborářů k dosažení jejich cílů, kterou mají postavenou na lžích," řekl Klusák. Odboráři usilují o odvolání ředitele, od něhož podle nich pramení negativní pracovní atmosféra. Podle Klusáka však činnost odborářů vadí i mnohým zaměstnancům, kteří s jejich kroky nesouhlasí. Jeho stanovisko podpořili někteří vedoucí zaměstnanci, kteří s ním přišli na tiskovou konferenci. Podle Zrzy ale ředitel přechází spíš do osobních protiútoků a polopravdy a nepravdy šíří on.

Odboráři vyhlásili stávkovou pohotovost kvůli špatné atmosféře, z toho vyplývajícím odchodům lékařů, špatné komunikaci s vedením, rušení posádek s lékaři či přehnané kontrole inspektorů. Podle odborářů podpořila stávkovou pohotovost polovina z více než 500 zaměstnanců.

Klusák tvrdí, že tento počet je lživý, stejně jako to, že odešlo ke dni vyhlášení stávkové pohotovosti 22 lékařů kvůli nesouhlasu s vedením. Odmítl také, že by vedení přistupovalo selektivně k zaměstnancům, kteří mají na pracovišti problémy s alkoholem. Stejně tak se podle něj ukázalo jako nepravdivé tvrzení o nezajištěných službách na některých výjezdových základnách. Hájil také požadavky na výstroj záchranářů.

Kontrola se měla uskutečnit za přítomnosti zástupců odborů. "Nevím, jestli to tak bylo, protože to byla kontrola krajského úřadu," řekl Klusák. Zrza uvedl, že odboráři u kontrol nebyli. Výsledky chce Klusák projednat s odboráři na schůzce, kterým navrhl tři termíny. Ti se s ním však nehodlají scházet dříve, než budou jednat s novým hejtmanem Bohumilem Šimkem (ANO). "Chceme jít i na radu a na zastupitelstvo a chystáme další kroky, aby problémy nenarůstaly," řekl Zrza.

Odboráři požadují Klusákovo odstoupení. Ten to však odmítl. Na konci srpna pouze rezignoval jeho náměstek Rudolf Zvolánek, který chtěl mimo jiné přispět ke zklidnění situace. Zda se po kontrole situace uklidní, nebo bude dále eskalovat, nechtěl Klusák odhadovat i vzhledem k tomu, že ve čtvrtek nastoupí nové vedení kraje. "Uvidíme, jaké stanovisko k situaci zaujme," řekl Klusák.

Odboráři již dřív avizovali, že nehodlají stávkovou pohotovost odvolat a dál žádají odvolání ředitele. "Doktoři už tomuto vedení nevěří," řekl místopředseda odborářů pro Brno-venkov Stanislav Feit. Podle náměstkyně ředitele pro zdravotní péči Hany Albrechtové chce vedení dál jednat. "Zveme je na jednání, ale chceme slušnou diskusi a ne aroganci a lži," řekla.

 

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…