Přeskočit na obsah

ČAFF: Zvažujeme, kdy a zda vůbec uvedeme nové léky na trh ČR

VYJÁDŘENÍ ČESKÉ ASOCIACE FARMACEUTICKÝCH FIREM

Prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba se aktuálně v médiích několikrát vyjádřil o údajném protekčním přístupu farmaceutických firem k velkým (řetězcovým a nemocničním) lékárnám, který podle něj ústí v nedostupnost léků respektive v existenci rozdílných doplatků na stejné léky v různých lékárnách.

V článcích, citujících Lubomíra Chudobu, bylo opakovaně naznačeno, že za nedostupnost léků v lékárnách mohou také výrobci, kteří se údajně podílejí na reexportech léků.

Dramaticky vysoké rozdíly mezi doplatky na stejný lék v různých lékárnách nejsou rozhodně pravidlem, jedná se spíše o jednotlivé případy. Mohou se týkat přípravků, které předepisují vysoce specializovaná pracoviště, například centra pro různé druhy závažných onemocnění. V těchto centrech jsou přípravky plně dostupné. V případě generických léků se s tímto jevem prakticky nesetkáváme.

Nařčení farmaceutických firem z reexportů postrádá logiku. Drtivá většina farmaceutických firem u nás jsou pobočky nadnárodních koncernů a nedává ekonomický smysl, aby k nám léky dovážely a následně je opět vyvážely za hranice. Dosáhly by tím jenom realizaci prodejů za nižší ceny, než které mohou reálně dosáhnout v zahraničí. Díky příliš nízkým cenám léků v ČR naopak řada nadnárodních firem začíná vážně zvažovat, kdy a zda vůbec uvede nové léky na náš trh.

Mgr. Martin Mátl, výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem (ČAFF)

 

 

VYJÁDŘENÍ ASOCIACE INOVATIVNÍHO FARMACEUTICKÉHO PRŮMYSLU

AIFP se důrazně ohrazuje proti nařčení, že společně s distributory vytvářejí farmaceutické firmy síť protekčních lékáren. Farmaceutické společnosti dodávají léčivé přípravky na český trh prostřednictvím velkodistributorů za transparentní a rovné ceny. Následná cenová politika distributorů a lékáren – jako konečného článku, který dodává léky pacientům – je plně v jejich režii a farmaceutické firmy do ní nijak nezasahují.

Nesouhlasíme ani s nařčením, že se farmaceutické firmy podílejí na reexportu léků, způsobenému nízkou cenou léčiv na českém trhu. AIFP naopak na tento problém opakovaně upozorňuje zákonodárce a zasazuje se o nápravu nefunkčního systému, kdy umělé snižování cen léků pro české pacienty vede k jejich nedostatku na trhu.

CELÝ ČLÁNEK ZDE

 

Zdroj: FAEI.cz

Sdílejte článek

Doporučené