Přeskočit na obsah

Senát zamítl navrhované změny ve vzdělávání lékařů

Senátoři těsnou většinou hlasů novelu zamítli navzdory stanovisku ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD), jenž byl připraven podpořit i některé pozměňovací návrhy. O nich už ale horní komora nehlasovala. "Jsem toho názoru, že i po změnách v Poslanecké sněmovně obsahuje návrh řadu potřebných změn v oblasti vzdělávání," obhajoval novelu Ludvík.

Senát ale nakonec podpořil návrh, který už dřív přijal ústavně-právní výbor a k němuž se na plénu připojili i někteří senátoři. Podle zpravodaje výboru Radka Sušila (ČSSD) předloha rozhodně nepřispívá ke zjednodušení a zpřehlednění vzdělávacího systému. Jejím přijetím by se podle něho jen zakonzervoval a prohloubil neutěšený stav zdravotnictví. "Vládní návrh byl překroucen," řekl.

Senátor Jan Žaloudík (za ČSSD) poukazoval na rozdílná stanoviska odborné veřejnosti i na boje o základní specializační obory vzdělávání. Zákon by se podle něho v případě přijetí jmenoval "lepší než nic". "Pro osobní psychohygienu se připojím k zamítnutí," uvedl.

Naopak Eva Syková (za ČSSD) varovala před tím, že pokud novela schválena nebude, starý nevyhovující zákon se nezmění nejméně dva roky. "Lepší takovéto dítě než žádné dítě," zdůraznila.

Debata se stejně jako ve Sněmovně vedla o vypuštění samostatného vzdělávacího oboru dětských praktiků, který se má novelou spojit s pediatrií. "Nevidím důvod rušit něco, co funguje," uvedla například Alena Šromová (KDU-ČSL). Peter Koliba (za ANO) podobně jako Ludvík poukazoval na to, že zákon profesi neruší. Novinka by měla zajistit prostupnost obou oborů. Podle Miloše Vystrčila (ODS) by ale bylo chybou nechat oboru "černého Petra".

Původní vládní návrh předpokládal snížení základních specializačních oborů o více než čtvrtinu, ze 46 na 33. Sněmovna ale schválila za souhlasu někdejšího ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) celkový pozměňovací návrh, jenž čítá 43 oborů. Novelou by měl vzrůst počet základních kmenů, které jsou součástí specializačního vzdělávání lékařů, a to ze 17 na 19. Vláda původně navrhovala 18 kmenů. Délka vzdělávání v základním kmeni by se měla podle poslaneckých úprav prodloužit ze dvou let na dva a půl roku. Umožnilo by se ale souběžné studium ve dvou příbuzných specializačních oborech, tedy takových, které náležejí ke stejnému kmeni.

Současnou podobu zákona uvádějí lékaři jako jeden z důvodů pro odchod do zahraničí. Sušil je přesvědčen o tom, že novela by po celkové sněmovní úpravě postavení mladých lékařů spíše ještě zhoršila.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…