Přeskočit na obsah

Obavy spojené s EET v ordinacích ambulantních lékařů

První vlna elektronické evidence tržeb (EET) byla v České republice spuštěna začátkem prosince. Další vlny, které se plánují na příští a přespříští rok, už se budou týkat i lékařů a jejich ordinací. Abychom vnesli trochu světla do této problematiky, povídali jsme si s Janem Hlaváčkem, generálním manažerem AIS ze společnosti CompuGroup Medical. Podle něj se lékaři nemusejí příchodu EET vůbec obávat. Pokud budou ve své ordinaci potřebovat EET zavést, společnost CGM jim v tom pomůže. Připravuje totiž jednoduché řešení, které bude přímo integrované v ambulantním systému a které lékařům splnění této povinnosti výrazně usnadní.

 

 

  • EET odstartovala v ČR 1. prosince 2016. Zatím se týkala pouze podnikatelů v ubytovacích a stravovacích službách. Kdy se tento nástroj stane běžnou součástí ordinací praktických lékařů?

 

Odpověď na to může být dvojí. Bude to buď 1. března 2017, nebo přesně o rok později – 1. března 2018. První fáze se bude týkat lékařů, kteří vedle své hlavní činnosti realizují doprovodný prodej, tzv. maloprodej ve výši větší než 175 tisíc korun. Takovým maloprodejem se myslí například prodej zubních kartáčků, ústních vod nebo zubních past u stomatologa nebo dentálního hygienisty. Na dermatologii to může být zase kosmetika např. pro zlepšení stavu akné, na očním kontaktní čočky a brýle a u praktického lékaře třeba doplňky stravy. Na našem portálu www.cgmsvet.cz jsme pro lékaře připravili krátký dotazník, kde si mohou čas startu EET ve své ordinaci ověřit. Většinově se však bude lékařů týkat až od 1. 3. 2018.

 

 

  • Lze předpokládat, že s EET budou spojeny určité náklady. Dokážete říci, jak vysoké?

 

Ano, náklady s EET sice spojeny jsou, na druhou stranu je to poprvé, kdy zákonodárci na tuto skutečnost mysleli. Takže na rozdíl od situací při zavádění eReceptu nebo eNeschopenky mohou lékaři za jistých podmínek uplatnit nárok na jednorázovou slevu z daně z příjmů ve výši 5 000 Kč. Je dobře, že se na to myslí, a domníváme se, že je to dobrá inspirace i pro připravované projekty elektronizace zdravotnictví.

 

 

  • Co byste lékařům poradil? Jak by měli při řešení povinností spojených s EET postupovat?

 

V první řadě bych je rád uklidnil. Opravdu není důvod k obavám. Stejně jako jsme toho byli svědky u hotelů a restaurací, kvalitní dodavatelé informačních systémů lékařům nabídnou řešení a se zaváděním EET pomohou. Důležité je ověřit si u finančních úřadů, kdy se koho bude EET týkat. Lékařům, kteří patří do skupiny startující 1. 3. 2017, bych doporučil, aby se již začali s potřebou řešit EET ozývat svému dodavateli informačního systému.

 

 

  • Jen závěrem – co podle vás mohou lékaři očekávat od CGM v nadcházejícím roce 2017?

 

Pacienti důvěřují lékařům a lékaři důvěřují nám. Spolupráce s lékaři je tak velmi zavazující. I proto je motem společnosti CGM „We help to heal – pomáháme léčit“. Pomáhat budeme i nadále a čím dál víc. Máme připravenu celou řadu slibně se rozvíjejících unikátních projektů, na které se naši klienti a jejich pacienti mohou těšit. Závěrem bych rád všem popřál veselé Vánoce a vše dobré do nového roku.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…