Přeskočit na obsah

Z redakční pošty: Kurz pránické výživy v předatestační přípravě povinně?

Od 1. září mám v ordinaci rezidentku Annu K. Ministerstvo zdravotnictví ČR mi rozhodnutím č. 1630175/2016/VLP/RM přidělilo dotace ze státního rozpočtu na jedno rezidenční místo pro rok 2016 v oboru všeobecné praktické lékařství. Superhrubá mzda rezidenta je určena na 36 000 Kč/měsíc. Výplatu ode mne rezidentka dostala za září, za říjen, teď by měla zájem dostat peníze i za listopad. Z ministerstva mi však dosud nepřišly žádné peníze. V tuto chvíli by jejich platba měla činit 108 000 korun.

Rezident, v mém případě náhodná, nepříbuzná osoba, vstupuje jako státní zaměstnanec do privátní firmy na státní zakázku při dlouhodobě státem zanedbané výchově mladých lékařů. Privátní firma (moje s. r. o.) mu poskytuje dobře vybavenou ordinaci, veškeré odborné, ale také ekonomické informace o chodu ordinace, čas můj a čas mé sestry, práci mojí účetní. Odměna, kterou poskytnou ZP zvýšením kapitace po dobu pobytu rezidenta v ordinaci, je spíše symbolická. Takže v tuto chvíli k práci, kterou víceméně zdarma vykonávám, ještě úvěruji stát. V minulém týdnu jsem e‑mailem urgovala dotaci na Ministerstvu zdravotnictví, oddělení dotací na vzdělávání. Bylo mi sděleno: „Neklesejte na mysli, děláte určitě dobrou a užitečnou věc.“ Bez vysvětlení, bez oznámení termínu, kdy lze platbu očekávat.

Chci najít východisko, jak maximálně snížit životní náklady. Žádám tímto Ministerstvo zdravotnictví o sdělení, kdy a kde se bude konat certifikovaný breathariánský výcvik, zúčastnila by se rezidentka i já osobně. Ráda bych kurs uplatnila k odečtu z daňového základu. Myslím, že by mohlo jít o dobré a užitečné řešení.

Zdroj: MT

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…