Přeskočit na obsah

Testy imunoterapie uroteliálního karcinomu pokračují slibně

 

 Až polovina pacientů s karcinomem močového měchýře není vhodná pro prvoliniovou léčbu chemoterapií založenou na cisplatině. Přežití u těchto pacientů, pro něž je v současné době k dispozici alternativní chemoterapie, je jen devět až deset měsíců.

Klinická studie KEYNOTE-052 fáze II hodnotila účinnost a bezpečnost PD-1 blokády s pembrolizumabem v první linii léčby u pacientů s metastazujícím nebo lokálně pokročilým karcinomemu močového měchýře, kteří nebyli způsobilí k terapii cisplatinou.

 

Podle předběžných výsledků 24 % z prvních 100 těchto pacientů zařazených do studie vykázalo léčebnou odpověď na léčbu první linie pembrolizumabem (Keytruda), a mezním bodem biomarkeru k identifikaci pacientů s vysokou pravděpodobností léčebné odpovědi byla stanovena hodnota ≥10 % exprese PD-L1 v buňkách imunitního systému nebo v nádorových buňkách.

 

Třicet pacientů dosáhlo této úrovně exprese a z nich 11 (37 %) reagovalo na léčbu. Mediánu trvání odpovědi dosud nebylo dosaženo a léčba byla dobře tolerována. Vedoucí autor Arjun Balar z NYU Langone Medical Centre, New York, USA, řekl: "Pembrolizumab vykazuje významnou aktivitu v první linii léčby k cisplatině nezpůsobilých pacientů s uroteliálním karcinomem. Mezní bod biomarkeru budeme muset ověřit ve větší populaci. Imunoterapie rychle redefinuje náš léčebný přístup u pacientů s touto fatální nemocí."

Po několik desetiletí nebyl k dispozici globální standard péče v druhé linii léčby pacientů s karcinomem močového měchýře, jenž progredoval navzdory chemoterapií na bázi platiny, a to až do nedávného vývoje blokády imunitního kontrolního bodu. Ve studii CheckMate 275 fáze II se hodnotila účinnost a bezpečnost inhibitoru PD-1 nivolumabu u populace 270 pacientů s uroteliálním karcinomem refrakterních na chemoterapií první volby na bázi platiny. Primární cíl míry objektivní odpovědi činil 19,6 %, medianu trvání odpovědi dosud nebylo dosaženo při mediánu sledování sedmi měsíců. U obou řad pacientů s tumory exprimujícím vyšší a nižší úroveň PD-L1 byla míra objektivní odpovědi vyšší než kdy v minulosti bylo dosaženo s chemoterapií.

"Tato data jsou předložena k podpoře registrace nivolumabu u pacientů s metastazujícím uroteliálním karcinomem refrakterním na chemoterapii na bázi platiny, indikace, pro kterou americký Food and Drug Administration udělil nivolumabu označení průlomové terapie," uvedl vedoucí autor Matthew Galsky z Mount Sinai School of Medicine, New York, USA. Maria De Santisová z Cancer Research Centre, University of Warwick, Velká Británie, v komentáři řekla: "Pro pacienty nezpůsobilé k cisplatině nebo refrakterní na cisplatinovou chemoterapii dosud neexistují dostatečné léčebné možnosti. Letos byl schválen první inhibitor imunitního kontrolního bodu - atezolizumab, a CheckMate 275 poskytuje podobné výsledky s nivolumabem ve druhé linii."

"KEYNOTE-052 potvrzuje, že imunoterapie je také aktivní v první linii léčby u pacientů nezpůsobilých k léčbě cisplatinou, s mírně nižší mírou odezvy než u chemoterapie," řekla De Santisová. "Nicméně zdá se, že trvání odpovědi u pembrolizumabu je vyšší než u chemoterapie u kontrol. Protokol zahrnující novou definici biomarkerů vyžaduje další hodnocení. " Santisová očekává, že v příštích letech dojde k dramatickým změnám ve využití imunoterapie v jiných stádiích nemoci a v kombinovaných terapiích.

Zdroj: Medscape, esmo.org

Sdílejte článek

Doporučené