Přeskočit na obsah

Niraparib zlepšil přežití u ca ovarií v přelomové studii

 

Studie splnila svůj primární cíl, když niraparib signifikantně prodloužil dobu přežití bez progrese ve srovnání s placebem.

"K dispozici jsou dosud jen omezené možnosti léčby rekurentního ovariálního karcinomu," uvedl vedoucí autor studie Mansoor Mirza Raza z Rigshospitalet, Copenhagen University Hospital, Dánsko a lékařský ředitel Nordic Society of Gynaecological Oncology (NSGO) s tím, že užití chemoterapie na bázi platiny limituje její kumulativní toxicita.

"Současnou volbou pro udržovací terapii v EU je bevacizumab, jenž může být aplikován pouze jednou a zlepšuje přežití bez progrese jen o několik měsíců, a inhibitor PARP olaparib, který je schválen pouze u pacientů se zárodečnou mutací BRCA (asi 10 až 15 % pacientů s ovariálním karcinomem), "doplnil Raza.

Studie ENGOT-OV16/NOVA hodnotila účinnost a bezpečnost niraparibu jako udržovací terapie u pacientů s rekurentním ovariálním karcinomem. Studie zahrnovala 553 pacientek, z nichž 203 mělo mutaci BRCA a 350 nikoli. Niraparib výrazně zlepšil přežití bez progrese ve srovnání s placebem v obou kohortách stejně jako u všech podskupin.

Výsledky přežití

Medián přežití bez progrese s niraparibem byl ve srovnání s placebem 21,0 vs 5,5 měsíce ve kohortě se zárodečnou mutací BRCA (HR 0,27, 95 % CI 0,173 až 0,410, p <0,0001), dále 9,3 měsíce vs. 3,9 měsíce v kohortě bez této mutace (HR 0,45, 95% CI 0,338 až 0,607, p <0,0001) a 12,9 vs 3,8 měsíce v podskupině kohorty bez mutace, jejíž pacientky vykazovaly deficit reparace homologní rekombinace DNA (HR 0,38, 95% CI 0,243-0,586, p <0,0001).

Přes 10 % pacientek vykázalo nežádoucí účinky léčby stupně 3/4, z nich 28 % mělo trombocytopenii, 25 % anémii, a 11 % neutropenii. Ty však byly vyřešeny úpravami dávkování bez nutnosti přerušení léčby.

Výrazné zlepšení bylo také pozorováno u všech sekundárních endpointů ve srovnání s placebem, například v době do první následné léčby nebo intervalu bez chemoterapie.''

 

Je to průlom

"Jedná se o průlom v léčbě karcinomu vaječníků," řekl Mirza. "Nikdy jsme neviděli tak velké benefity v přežití bez progrese u tohoto ca ovarií. Niraparib signifikantně zlepšit všechny cílové parametry v široké populaci pacientek představující 70 % všech pacientek s ovariálním karcinomem. Tyto přelomové výsledky by mohly změnit metodu léčby této nemoci," prohlásil Raza s tím, že po registraci bude doporučovat novou terapii všem svým pacientkám s rekurentním ca ovarií, který reaguje na platinu.

Výsledky komentoval Andrés Poveda z Gynaecological Cancer Clinic, Oncology Foundation Institute ve španělské Valencii. Podle něj tato studie více než zdvojnásobí populaci pacientek, které budou mít prospěch z léčby inhibitorem PARP. Připomněl, že inhibitory PARP prokázaly efektivitu i u pacientek s mutací BRCA.

Zdroj: Medscape, esmo.org

Sdílejte článek

Doporučené