Přeskočit na obsah

Při umělém oplodnění byla dvěma ženám zaměněna embrya

 

Dvěma ženám byla při umělém oplodnění na brněnské klinice Reprofit zaměněna embrya. Na případ upozorniíl server Blesk.cz. Případ prošetřuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Jeho mluvčí Lucie Přinesdomová řekla, že zřejmě šlo o chybu jednotlivce. Klinika je součástí investičního fondu Hartenberg, který spravuje peníze vicepremiéra a šéfa ANO Andreje Babiše.

"Záměna jako taková je potvrzena. Z toho, co jsme se dosud dozvěděli, vyplývá, že to nebyla systémová chyba, ale chyba jednotlivce," řekla Přinesdomová. Kontrola SÚKL, která má mimo jiné ukázat, jestli takových záměn nebylo více, ještě pokračuje. Proto se podle mluvčí nedá říci, zda a případně jak vysoké sankce klinice hrozí. SÚKL, který se o chybě dozvěděl v polovině prosince loňského roku, kliniku kontroluje z hlediska dodržování zákona o lidských tkáních a buňkách.

To, že šlo o chybu jednotlivce, řekl i Matěj Stejskal, zástupce společnosti FutureLife, která kliniku vlastní. Fond Hartenberg je stoprocentním vlastníkem FutureLife. "Šlo o lidské selhání, ne o systémovou chybu. Ti, kteří manipulovali s dotčenými embryi, jsou suspendováni," cituje server Stejskala. Pochybení klinika Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv sama nahlásila.

"Přijali jsme opatření, aby se nic podobného neopakovalo, a nic nezametáme pod koberec," doplnil. Podle Stejskala byly ženy ze zahraničí, ze zemí EU, a klinika je s nimi v kontaktu. Zda jsou stále těhotné, nechtěl uvést. Podle Blesku by jedna z nich mohla být z Rakouska.

Ministerstvo zdravotnictví nechce případ až do ukončení vyšetřování komentovat. "Do doby řádného vyšetření případu nebudeme věc komentovat. Počkáme s komentářem na relevantní údaje o tom, k čemu skutečně došlo a z jakého důvodu," napsala mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Dá se očekávat, že páry, kterých se záměna týká, budou muset řešit také právní problémy. Podle občanského zákoníku je totiž matkou dítěte ta žena, která dítě porodila. Vztah biologické matky k dítěti je možné legalizovat cestou osvojení. České právo zatím nijak neupravuje institut náhradního mateřství, kdy zárodečné buňky páru donosí náhradní nepříbuzná matka.

Z asistované reprodukce se podle kritiků stal v Česku výnosný byznys. Oborem podle některých informací protečou ročně až čtyři miliardy korun. Náklady z veřejného zdravotního pojištění dosahují stovek milionů korun.

Ročně se v Česku narodí přes 5000 dětí s pomocí asistované reprodukce, v české populaci jich je již přes 100.000. Další tisíce dětí počatých na českých klinikách žijí v zahraničí.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené