Přeskočit na obsah

V ČR byl zaznamenán výskyt ptačí chřipky

 „U tohoto typu chřipky nebyl dosud zaznamenán přenos na člověka. I přesto jsou lidé, kteří se mohli dostat do kontaktu s nakaženými kusy, pod kontrolou krajské hygienické stanice a svých registrujících lékařů. Budou zdravotně sledováni tak, aby nedošlo k možnému podcenění příznaků,“ uklidňuje veřejnost hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Situace je plně pod kontrolou, bližší informace k vývoji poskytuje a vývoj sleduje Státní veterinární správa (www.svscr.cz).

Virus ptačí chřipky byl v nedávné době prokázán u divokých ptáků nebo domestikované drůbeže v několika evropských zemích, včetně všech zemí, s nimiž Česká republika sousedí. 

Současná forma viru je sice vysoce patogenní pro ptáky, pravděpodobnost přenosu na člověka je nicméně velmi nízká a zatím žádný takový lidský případ nebyl na světě zjištěn. Státní veterinární správa a Ministerstvo zdravotnictví průběžně spolupracují a byla přijata veškerá potřebná opatření.

tisková zpráva MZ ČR

Ptačí chřipka je ve dvou izolovaných malochovech na jižní Moravě

V Ivančicích na Brněnsku ptačí chřipka postihla 20 kusů drůbeže, už je utracená. V Moravském Krumlově na Znojemsku čeká utracení sto kusů drůbeže v zahrádkářské kolonii. V obou případech jde o izolované malochovy, řekl ředitel jihomoravské krajské veterinární správy Jaroslav Salava.

Kolem obou postižených malochovů vznikne tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové dozorové pásmo. Potvrzen byl vysoce patogenní typ H5, který ale není nebezpečný pro lidi.

tisková zpráva ČTK

Ivančice i M. Krumlov svolají kvůli ptačí chřipce štáby

Ivančice na Brněnsku i Moravský Krumlov na Znojemsku svolají kvůli ptačí chřipce krizové štáby a očekávají další informace od integrovaného záchranného systému i veterinářů. ČTK to dnes řekli starostové Milan Buček a Tomáš Třetina.

V Ivančicích si v posledních 14 dnech všimli častějších úhynů labutí. Šlo přibližně o deset kusů. Domnívali se, že jde o důsledek překrmení. O vánočních svátcích totiž lidé labutě krmili častěji.

Buček se pozastavil nad tím, že informaci o výskytu ptačí chřipky v Ivančicích do dnešního rána oficiálně neobdržel.

Podle krajské veterinární správy ptačí chřipka postihla v Ivančicích na Brněnsku 20 kusů drůbeže, už je utracená. V Moravském Krumlově na Znojemsku čeká utracení sto kusů drůbeže v zahrádkářské kolonii. V obou případech jde o izolované malochovy. Veterinární správa potvrdila také výskyt ptačí chřipky u labutí na řece Jihlavě, která protéká Ivančicemi.

Ptačí chřipka se v Česku objevila téměř po deseti letech. Na konci loňského roku ohlásilo první výskyt ptačí chřipky na svém území Slovensko.

tisková zpráva ČTK

Ptačí chřipka, která je na jižní Moravě, se nepřenáší na lidi

U typu ptačí chřipky, která se vyskytla na jižní Moravě, nebyl dosud zaznamenán přenos na lidi. Hygienici přesto kontrolují ty, kteří byli v kontaktu s nakaženou drůbeží. ČTK o tom dnes informovala hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Vysoce patogenní typ chřipky byl potvrzen v Ivančicích na Brněnsku u 20 kusů drůbeže. Už byly utraceny. Další stovka kusů drůbeže čeká na utracení v Moravském Krumlově na Znojemsku.

Hygienička uvedla, že tato ptačí chřipka primárně postihuje volně žijící ptáky a chovy drůbeže a pravděpodobnost přenosu na člověka je velmi nízká. "Pro tento typ chřipky nebyl dosud zaznamenán přenos na člověka. Přesto lidé, kteří se mohli dostat do kontaktu s nakaženými kusy, jsou pod kontrolou krajské hygienické stanice a jejich registrujících lékařů. Lidé budou zdravotně sledováni tak, aby nedošlo k možnému podcenění příznaků," sdělila Gottvaldová. Podle ní je situace na jižní Moravě pod kontrolou.

V obou případech, které byly zjištěny, jde o izolované malochovy.

Ptačí chřipka se v Česku objevila téměř po deseti letech. Podle hygieničky byl virus ptačí chřipky v nedávné době prokázán u divokých ptáků nebo domestikované drůbeže v několika evropských zemích včetně všech zemí, s nimiž Česká republika sousedí. Na konci loňského roku ohlásilo první výskyt ptačí chřipky na svém území Slovensko.

tisková zpráva ČTK

Zdroj: MZ, ČTK

Sdílejte článek

Doporučené