Přeskočit na obsah

Vědci mohou díky grantu dokončit výzkum pro lepší hojení ran

 

Bílkovinu se již v minulých letech podařilo stabilizovat a pokud by se našel nosič, umožnila by v medicíně právě lepší hojení těžce se hojících ran, například popálenin či u diabetiků. Na tiskové konferenci to dnes uvedla ředitelka společnosti Veronika Štěpánková.

Společnost vznikla před 11 lety jako spin-off firma, což je podnikatelský subjekt založený za účelem komercializace duševního vlastnictví vytvořeného ve výzkumné organizaci, v tomto případě Masarykovy univerzity. Grant 30 milionů korun získala v prestižním evropském programu pro malé a střední podniky, obvyklá úspěšnost žádostí je pět procent.

Základem výzkumu je zmíněná bílkovina, kterou vědci využívají například pro práci s kmenovými buňkami, protože stimuluje jejich množení. V minulosti se bílkovinu podařilo stabilizovat při teplotách okolo 37 stupňů, což je pro využití v medicíně klíčové. "Nyní musíme nalézt nosič, na který půjde růstový faktor nanášet. Součástí projektu je také fáze preklinického testování, v němž se ověřuje bezpečnost a účinnost produktu," uvedla Štěpánková.

Na využití začali spolupracovat odborníci z lékařské a přírodovědecké fakulty. Odborníci z ekonomicko-správní fakulty a Jihomoravského inovačního centra zjistili, že nejlépe bude bílkovina komerčně využitelná v regenerativní medicíně. Cesta na komerční trh je však ještě složitá a vede právě přes preklinické a klinické testování.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…