Přeskočit na obsah

Ludvík nemá jasno o zákonu, který upravuje vzdělávání sester

 

Podle Ludvíka má předloha, kterou připravil jeho předchůdce Svatopluk Němeček (ČSSD), klady i zápory. Němeček si od novely sliboval zjednodušení vzdělávání, a tím zvýšení počtu zdravotních sester, kterých je nedostatek. Proti normě ale vystupovala Česká asociace sester i Evropská federace sesterských asociací, podle kterých by zkrácené vzdělávání nepřipravilo sestry dostatečně na praxi.

"Budu muset vážit mezi tím, co jsou klady a negativa zákona. V této chvíli nemohu říci, že bych k němu měl úplně jasné stanovisko," řekl Ludvík. Doplnil, že na předloze bylo odvedeno hodně práce a že vítá každou změnu, která přivede do nemocnic více sester. "Pokusíme se, aby zákon v nějaké formě fungoval. Vždy je prostor to, jaké přinese klady či negativa, případně zapracovat do dalších novel," doplnil.

Zdravotní sestry by podle novely nepotřebovaly vysokoškolské vzdělání, stačila by jim střední zdravotnická škola a rok vyšší odborné školy. Změna ve vzdělávání měla nastat podle návrhu od září příštího roku. Týkala by se zájemců o profesi, kteří zahájí studium, i těch, kteří už studují. Model zvaný 4+1 měl nahradit dosavadní systém, kdy sestra musí po střední škole projít ještě tříletým bakalářským studiem.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…