Přeskočit na obsah

Ministerstvo kvůli hospicům chystá novelu o zdravotních službách

 

 Změny chce ministerstvo prosadit ještě před koncem volebního období, chce proto požádat o zrychlení legislativního procesu. Sněmovní volby budou letos na podzim.

Ministerstvo v budoucnu plánuje i samostatný zákon o dlouhodobé a paliativní péči, jak si přeje prezident Miloš Zeman. Kvůli tomu na ministerstvu vznikne pracovní skupina, která se zákonu bude věnovat. Nová norma by se ale do konce volebního období nestihla.

"Vedli jsme dnes dlouhou debatu, jestli je lepší, abychom připravili velký zákon, nebo půjdeme cestou legislativních změn některých právních norem, což by znamenalo, že bychom se v letošním roce mohli dobrat poměrně dobrých výsledků," řekl Ludvík. S poskytovateli hospicové péče se shodl na tom, že ministerstvo se nyní zaměří na legislativní změny, jejichž prosazení by se mohlo do podzimních voleb stihnout. "Nyní dáváme přednost tomu, aby bylo v českém právním řádu ukotveno a finančně podpořeno, co jsou hospice a paliativní péče a jakým způsobem budou placeny," uvedl ministr. Hospicovou péči by měla v legislativě lépe zakotvit také novela zákona o sociálních službách, která je nyní v připomínkovém řízení.

Konkrétní návrhy možných legislativních změn dnes na jednání přinesli zástupci asociace poskytovatelů hospicové péče. Její předseda Robert Huneš přístup ministerstva ocenil. Podle něj je potřeba, aby byla plošně zajištěna domácí nebo též mobilní hospicová péče. Nyní funguje především ve velkých městech, navíc není hrazena ze zdravotního pojištění. Její financování by mohlo být zajištěno od roku 2018 na základě výsledků pilotního projektu, který nyní funguje. "Ideální stav pro působení domácích hospiců by byl jeden mobilní hospic na jeden okres, tedy asi 80 až 90 týmů v ČR," řekl Honeš.

V Česku je podle Ludvíka asi 25 poskytovatelů hospicové péče, zhruba polovina má i vlastní lůžkové zařízení. V některých oblastech ale péče chybí, ještě hůře dostupná je péče o umírající děti. I to chce Ludvík řešit, podle něj by dětské hospice měly být především při onkologických centrech v Praze a Brně. V hlavním městě je klinika dětské onkologie ve Fakultní nemocnici v Motole, kterou Ludvík před nástupem na ministerstvo řídil.

Ludvík se kvůli hospicové péči setkal ve čtvrtek s prezidentem Zemanem. Hlava státu dlouhodobě zakládání hospiců podporuje. V minulosti se prezident vyjádřil, že by k tomu mimo jiné mohla církev využít majetek získaný z restitucí.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…