Přeskočit na obsah

Od července mají dostat všechny sestry přidáno, pomůže dotace

Nemocnice tak budou mít šanci získat peníze ze 400 milionů korun, které ministerstvo dá ze své rezervy. Celkem bude opatření tento rok stát miliardu korun. Ludvík to řekl na dnešní tiskové konferenci k prioritám sociální demokracie pro letošní rok.

Další novinkou, která má přilákat zájemce do zdravotnictví, má být navýšení kapacity lékařských fakult tak, že přijati budou všichni studenti, kteří složí zkoušky. Počet mediků by tak mohl podle fakult výhledově stoupnout o 15 až 25 procent, uvedl Ludvík.

Zdravotní sestry jsou odměňovány podle dvou zákonů podle toho, v jakém zařízení pracují. V případě sester odměňovaných podle zákona o platu, bude vláda novelizovat nařízení o příplatku za směny. Pro zvýšení platů za směny v přímo řízených nemocnicích získal Ludvík 600 milionů dohodou s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Sestry odměňované podle zákona o mzdách si budou moci polepšit z dotačního programu. V úhradové vyhlášce pro příští rok už bude stát se změnou podle Ludvíka počítat.

Z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) z prosince 2015 vyplývá, že v Česku chybělo téměř 3300 sester na plný úvazek, z toho téměř polovina v nemocnicích. Ve státní nemocnici měly sestry průměrně 30.866 korun měsíčně, v nestátní 25.434 korun.

V nemocnicích chybějí i lékaři, dostat do nich mladé chce ministr tím, že na lékařské fakulty budou přijímáni všichni, kdo složí přijímací zkoušky. Nebude platit čára, která dosud odděluje ty, kteří se nedostanou na studia kvůli kapacitě škol, uvedl Ludvík.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené