Přeskočit na obsah

Zaměstnavatelé odmítají návrh na změnu odměňování v nemocnicích

 

Srovnání platů a mezd žádají odbory. Stěžují si na to, že v privátních zařízeních zdravotníci vydělávají až o 10.000 korun měsíčně méně než ve státních nemocnicích.

Zdravotníci v soukromých zařízeních dostávají mzdu a ve veřejných plat. Podle odborů se v privátních nemocnicích nepřidává tak, jak stanovuje vláda. Předáci uvedli, že by srovnání výdělků přispělo k personální stabilizaci ve zdravotnictví. Pozměňovací návrh podal šéf sněmovního sociálního výboru Jaroslav Zavadil (za ČSSD), který v minulosti odborovou konfederaci vedl.

"Zaměstnavatelé odmítají návrh na zavedení platových tabulek do soukromých nemocnic. Byl by to zásah do trhu práce," řekl prezident Unie zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jiří Horecký. Podle něj by navíc bylo diskriminační, že by se opatření dotklo jen nemocnic a ne dalších částí zdravotnictví. Dodal, že pokud by se měly sjednotit výdělky, měly by se srovnat i úhrady od zdravotních pojišťoven.

Podle místopředsedy Asociace českých a moravských nemocnic Petra Chudomela větší nemocnice dostávají za stejné výkony víc peněz. Mzdy u nich pak tvoří zhruba 40 až 45 procent nákladů, v menších a středních nemocnicích pak 60 až 70 procent, uvedl Chudomel. "Návrh vnímáme jako nesystémový. Zbytečně by nivelizoval hladinu mezd v nemocnicích," uvedl Chudomel.

Také podle náměstka ministerstva práce Petra Hůrky není pozměňovací návrh koncepční. "Cesta je říct, že odměňování nesmí být nižší než v platové sféře," míní náměstek. Podle něj by měl po diskusi vzniknout zvláštní návrh, ne doplnění zákoníku práce.

O srovnání odměňování odbory usilují už dlouhou dobu. Podle šéfky odborového svazu zdravotnictví Dagmar Žitníkové se plat a mzda liší v průměru o víc než 5000 korun. "Upřednostňujeme to, aby se platy sjednotily a skončila diskriminace. Na 50.000 lidí, kteří ve zdravotnictví pracují a mají nižší mzdy než platy, za to bude vděčných," řekla poslancům Žitníková. Podle ní by prosazení návrhu přispělo k personální stabilizaci nemocnic. Změnu podpořil i svaz pacientů.

Poslancům si ve středu na rozdíly ve výdělcích stěžovaly i zdravotní sestry ze soukromých nemocnic. Poukazovaly na to, že se musejí kvůli nedostatku personálu zavírat oddělení a omezovat péče. "V médiích slýcháme o růstu o deset procent, peníze zaměstnavatelé ale lidem nedají. Slýcháme, že musí investovat. Je to hra na podnikatelské prostředí. Vypadl z toho zaměstnanec," uvedla Iva Řezníčková z trutnovské nemocnice.

Podle odborářky Miluše Vávrové vláda sice stanovila desetiprocentní růst výdělků, v její nemocnici ale vyjednávání o zvýšení mezd ještě neskončilo. Vedení zařízení navrhlo pět procent. "Já se svou praxí 37 let mám základní mzdový tarif 26.058 korun, ve státní nemocnici bych měla plat 31.640 korun," popsala poslancům Vávrová.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené