Přeskočit na obsah

Liberecký kraj plánuje vytvořit zdravotnický holding

           

Cílem je co nejefektivněji využít hospodářský potenciál obou nemocnic a snížit náklady společnými nákupy. Spojení by také mělo posílit pozici při vyjednávání se zdravotními pojišťovnami. Po stránce zdravotní péče by ale měly zůstat nemocnice samostatné, řekl Pavel Marek, který předsedá představenstvům obou nemocnic.

"Mám za úkol do konce prvního pololetí připravit právní formu, v jaké by mohl v této majetkově nestejnorodé struktuře fungovat holding," řekl Marek. Přijatelná musí být hlavně pro politiky, protože ji budou schvalovat nejen krajští zastupitelé, ale i zastupitelstva měst Liberec a Turnov, která mají akciové podíly v Krajské nemocnici Liberec.

Vznik holdingu ale podle Marka neznamená, že by liberecká nemocnice pohltila českolipskou. Zůstanou samostatnými dceřinými společnostmi, které ale budou i v oblasti zdravotnické péče lépe spolupracovat.

"Holding by na sebe měl převzít ty oblasti, kde se nabízí, aby nemocnice postupovaly jednotně, jako je třeba vyjednávání se zdravotními pojišťovnami," řekl Marek. Holding by měl podle něj také zajišťovat společné nákupy léků a zdravotnického materiálu i sjednotit soutěže na dodávky vybavení nebo služeb. Centrálně by například mohlo být zajištěno praní prádla, stravování a další služby.

Liberecký kraj vlastní právě jen nemocnice v Liberci a České Lípě, obě jsou od roku 2006 akciovými společnostmi. Největším zařízením v kraji je Krajská nemocnice Liberec, která kromě krajského města zajišťuje péči také v Turnově. Dohromady má 1126 lůžek. Většinovým vlastníkem je kraj, který drží přes 74 procent akcií, menšinovými akcionáři jsou Liberec a Turnov. Nemocnice s 2660 zaměstnanci a více než třímiliardovým obratem předloni hospodařila se ziskem přes 23,3 milionu korun.

Také menší Nemocnice s poliklinikou v České Lípě je akciovou společností, v níž je ale Liberecký kraj stoprocentním vlastníkem. Zařízení s 475 akutními lůžky zaměstnává zhruba 840 lidí. Předloni skončila v zisku 21,9 milionu korun při výnosech 714 milionů. Specifická je podle Marka velikostí spádového území, slouží pro 110.000 pacientů Českolipska a v rekreační sezoně jejich počet přesahuje 120.000. "Je to největší spádové území v Libereckém kraji," řekl Marek.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…