Přeskočit na obsah

Revolta

Nepodepsání smluv se zdravotními pojišťovnami, nebo jejich vypovězení by byla opravdu výborná forma odporu, ale musela by být učiněna v masivním množství. Jenže s tím nelze počítat. Jak ukázala praxe, lékaři nejsou žádní velcí bojovníci.

Kdyby smlouvy s pojišťovnami vypověděl jeden osamocený lékař, pak se stane to, že on bude profesně zlikvidován, ale bude nahrazen a nic významného se nestane. Život poběží dál a nebude se o něm vědět, jako se dlouho nic nevědělo o Janu Zajícovi, který Palacha následoval. Bylo by to hrdinství bez efektu.

Je ovšem možná cesta menšího odporu, který ale naznačí společnosti, že se už překračuje nějaká únosná mez, ale který není pro lékaře likvidační. Touto formou protestu je nepodepsání úhradových dodatků. Pokud se nepodepíše dodatek, je lékař soukromník placen podle úhradové vyhlášky.

Nicméně nelze zapomínat na to, že v očích zdravotních pojišťoven se stane rebelem, a když k tomu bude možnost, zdravotní pojišťovna mu to může nepěkně vrátit. Takže určitá forma rizika tu je.

Jak jsem už psal, byl jsem na mimořádném sjezdu ČLK a odjížděl jsem velmi zklamaný. Kdyby se například na sjezdu usneslo, že lékaři nepodepíší úhradové dodatky pro rok 2017, tak by to bylo něco hmatatelného. Přitom míra rizika by byla únosná, péče o pacienty by nebyla nijak ohrožena či omezena, nedošlo by k ohrožení existence zdravotnických zařízení. 

Kdyby se jednalo o masivní akci, společnost a zdravotní pojišťovny by si nedovolily sáhnout k odvetným opatřením. Jak jsem však pochopil, ani takovou formu odporu nelze čekat. Společnosti zastupující lékaře budou dále postupovat jen formou žádostí a návrhů, žádné protesty.

Klid na práci bude zachován. Až na to, že se naše zdravotnictví pomalu personálně hroutí a v budoucnosti nás čekají velké problémy. Budou se muset řešit, a budou se řešit obtížněji, než kdyby se to začalo dělat dnes.

Ano, jeden krok se udělal. Zvýšení plateb za státní pojištěnce. Je otázka, zda to bude stačit. Protože lékaři neumí nic jiného, než čekat, tak si počkáme. Uvidíme, kolik mladých lékařů mezitím odejde za hranice a kolik lékařů staršího věku vzhledem k elektronickému receptu, elektronické neschopence a EET to vzdá.

Všichni víme, že by to už položilo mnohem více lékařů, kdyby se nebáli nízkého důchodu, který je zařadí mezi sociálně potřebné. Ale ani oni nemůžou pracovat do devadesáti let. V úmrtním listu se vyplňuje kolonka místo úmrtí. U lékařů se určitě zvýší počet úmrtí na jejich vlastním pracovišti. Už tu máme první případy. 

Zdroj: www.tribune.cz

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…