Přeskočit na obsah

Děti s nízkou koncentrací vitamínu D častěji onemocní roztroušenou sklerózou

Investigátoři využili registr Danish National Biobank pro identifikaci všech pacientů narozených v Dánsku od roku 1981, u kterých pak do roku 2012 došlo k rozvoji RS. V rámci studie byly vzorky krve 521 účastníků studie porovnány s 972 osobami stejného pohlaví a dne narození, u kterých nedošlo ke vzniku RS.

Ve studii byla nedostatečná koncentrace vitaminu D u novorozenců definována jako koncentrace nižší než 50 nmol/l a koncentrace 50 nmol/l a vyšší byly považovány za dostatečné.

Účastníci byli rozděleni do 5 skupin na základě jejich koncentrace vitaminu D s tím, že „dolní“ skupina je charakterizována koncentrací nižší než 21 nmol/l a „horní“ skupina vykazuje koncentrace vyšší nebo rovné 49 nmol/l.

V „dolní“ skupině se nacházelo 136 pacientů s RS a 193 účastníků bez RS a v „horní“ skupině bylo 89 pacientů s RS a 198 účastníků bez RS.

Výsledky studie ukázaly, že účastníci v „horní“ skupině vykázali o 47 procent nižší pravděpodobnost vzniku RS v pozdějším životě než účastníci v „dolní“ skupině. Nicméně autoři zdůraznili, že tato zjištění ještě neprokazují, že zvýšení koncentrace vitaminu D sníží riziko vzniku RS.

Zdroj: Neurology

Sdílejte článek

Doporučené