Přeskočit na obsah

Průzkum: Lidé nemají představu o ceně svého léčení. Portál Moje VZP tato data ukáže.

Lidé rovněž měli určit, kolik VZP zaplatí letos segmentu praktických lékařů, správně vybralo z variant 8,7 miliardy korun necelých 43 procent dotázaných. Největší neznalost byla u výdajů za léky na recept pro jednoho klienta, kde správně zvolilo částku 3600 korun jen 39 procent dotázaných, naproti tomu přes 50 procent soudilo, že výdaje na léky jsou vyšší.

 

„Výsledkem je zjištění, že většina klientů nemá o nákladech na péči představu. Lidé obecně nepovažují péči za levnější či dražší, většinou tápou a tipují,“ řekl náměstek ředitele VZP MUDr. JUDr. Petr Honěk s odkazem na aplikaci www.mojevzp.cz, kde mohou klienti od loňského září po zaregistrování zjistit, kolik a co za ně pojišťovna zaplatila.

 

Pro zvyšování povědomí klientů o nákladech na zdravotní péči zveřejňuje VZP od roku 2013 tabulky s výdaji na nejnákladnější pacienty a při příležitosti světových dní nemocí publikuje své náklady na léčení pacientů s daným onemocněním.

 

Pro letošní rok má VZP připraveno na péči o jednoho klienta v průměru 27 371 korun. V ambulantní péči to je na klienta 6737 korun, z toho například na specializovanou ambulantní péči 2283 korun, na praktické lékařství 1482 korun, na gynekologii 327 korun a na zubní lékařství 1039 korun. Na zdravotnické pomůcky na poukaz 843 korun a na léky vydané na recept 3608 korun. Na lůžkovou péči to letos bude pro každého klienta 15 161 korun, na lázeňskou péči 305 korun a na očkovací látky 108 korun.

 

Ve srovnání loňských výdajů a letošních plánů nejvíc rostou segmenty nemocnic, přeprava, lázně a domácí péče.

 

Ve Francii či Británii podepisují pacienti při propuštění z nemocnice účet, takže vědí, kolik jejich léčení stálo. Jak se na uplatnění této možnosti dívá VZP? „Na to by byla potřeba změna zákona a samozřejmě dohoda hlavních hráčů, jak ministerstva zdravotnictví, tak zejména poskytovatelů zdravotních služeb a všech zdravotních pojišťoven,“ řekl náměstek Honěk. Připomněl, že VZP nemůže dát zdravotnickým zařízením sama ze své vůle povinnost, že jim zaplatí vykázanou péči, jen když doloží od klienta podepsaný účet. Na druhou stranu by to zlepšilo sledování množství skutečně poskytnuté péče. Klient by svým podpisem stvrdil, že péči čerpal. „Zcela jistě toto ale beze změny zákona nelze,“ shrnul náměstek.

 

nam

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené