Přeskočit na obsah

Obnovuje se tradice virologických konferencí přerušená po revoluci

 

Podle bývalého rektora Jihočeské univerzity a vědce Libora Grubhoffera se virologie v posledních letech opět stává sledovaným oborem. Na akci, která trvá do pátku, se setkávají vědci základního výzkumu virů, kliničtí virologové a zástupci lékařských fakult.

"Virologická problematika znovu nabrala na společenské závažnosti. Mám pocit, že na začátku tohoto tisíciletí jsme už zažehnali nebezpečí HIV, které se stalo strašákem až morového rozsahu," uvedl Grubhoffer. Podle něj tato hrozba ustoupila, ale následně lidstvo ohrozily epidemie typu ebola a v poslední době viru zika. "Virologie se tím opět postupně dostala do světla velkého zájmu," dodal Grubhoffer.

Konference podobného rozsahu se v minulosti v tehdejším Československu konaly pravidelně. Od začátku 90. let minulého století však tato tradice skončila. "Jsem rád, že moji původní žáci mi svým způsobem splnili sen. Navázali na tradici, která zde byla velmi silná," řekl Grubhoffer.

Pořádající českobudějovické biologické centrum patří mezi přední tuzemská pracoviště ve svém oboru. Jeho vědci se loni podíleli na objevení skupiny látek s vysokým účinkem proti viru klíšťové encefalitidy a viru zika. Šlo o první popsané látky, které jsou proti viru zika účinné.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené