Přeskočit na obsah

Nová monografie Imunologie člověka

Syllabus a další informace o knize je možné získat na stránkách projektu. Kniha bude distribuována formou e-shopu, případně je možné ji zakoupit za hotové v nakladatelství Garamon a v areálu  LF UK v Hradci Králové. Autoři věří, že si cestu ke svému čtenáři najde.

O úmyslu vydat tuto odbornou monografii řekl hlavní autor, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc., přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Hradec Králové: "Naše rozhodnutí je výsledkem dlouhých úvah, které vy­cházejí z naší předchozí mnohaleté zkušenosti učitelů na Lékařské fakultě UK v Hradci Králové. Přesvědčujeme se, že chybí učebnice základní a klinické imunologie, která by stručně shrnula všechny oblasti biomedicíny, ve kte­rých se znalost fungování imunitního systému uplatňuje. Z takto pojaté učebnice by nepochybně mohli čerpat ne­jen studenti všeobecného a zubního lékařství lékařských fakult, ale i posluchači biomedicínsky či biologicky orien­tovaných oborů. Kniha by si mohla najít cestu klékařům všech specializací, protože by měla poskytnout ve stručné sevřené formě ucelený moderní názor na fungování imu­nitní soustavy v širokých patofyziologických, diferenciál­ně diagnostických a léčebných konotacích.

V naší prezentaci je uveden rámcový sylabus knihy. Aby­chom doložili naši připravenost realizovat tento projekt, můžete se seznámit s pěti hotovými kapitolami knihy. Je z nich zřejmé, že velký důraz bude kladen na obrazovou dokumentaci, která nepochybně povede k lepšímu pocho­pení problému a může být využita k rychlému opakování. Pro Vaši orientaci uvádíme i časový harmonogram reali­zace.

Naše koncepční představy o knize vycházejí z realizace předchozí monografie Klinická imunologie, která vyšla v roce 2004. Byla velmi pozitivně přijata odbornou spo­lečností. To lze doložit Cenou Literárního fondu Hlávko­vy nadace a Cenou Dr. Paula Janssena (viz přílohy). Její význam pro odborné písemnictví trvá i po deseti letech po vydání. Pro zásadní pokrok v poznání imunity je nutné vypracovat novou moderní monografii.

Knihu vydáváme bez podpory nakladatelských domů vlastními silami prostřednictvím Centra pro rozvoj imu­nologie, o.p.s.. Tisk zajišťuje hradecká firma Garamon s.r.o. Naším záměrem je, aby publikace byla snadno dostupná především pro studenty. Z těchto důvodů jsme se obraceli na mnoho firem s prosbou o finanč­ní podporu našeho projektu. Přes nemalé obtíže jsme nakonec získali významnou podporu, která zajistila, aby prodejní cena knihy byla 980,- Kč. Všichni, kdo podpořili naši knihu, mají v knize poděkování a svoje logo. Záverečná editace rukopisu jak po odborné, tak jazykové úpravě byla časově náročnější než jsme původně plánovali, ale kniha je již nyní k dispozici. Prosíme zájemce, kteří si již knihu objednali, o trpělivost."

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené