Přeskočit na obsah

Vojenskou pojišťovnu povede exšéf vysokomýtské nemocnice Diessl

Řekla to její předsedkyně Lenka Poliaková. Diessl nahradí dosavadního šéfa Rostislava Zezulu, který pojišťovnu dočasně vede od loňského podzimu a který se do výběrového řízení také přihlásil.

Sedmapadesátiletý Diessl vystudoval Vysokou školu ekonomickou, v letech 2003 až 2011 vedl pobočku Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra v Hradci Králové. V čele vysokomýtské nemocnice stál v letech 2012 a 2013. Poté byl nejprve v představenstvu nemocnic v Pardubickém kraji, od roku 2015 pak provozně-technickým ředitelem krajské společnosti Nemocnice Pardubického kraje.

Do výběrového řízení na ředitele pojišťovny, která má asi 700.000 pojištěnců, se přihlásilo 12 lidí. Komise do dnešního závěrečného kola vybrala tři z nich. Mezi touto trojicí byl kromě Diessla i bývalý náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek, který na úřadě pracoval za ministra Leoše Hegera (TOP 09), a Tomáš Jelínek, který vede pobočky Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra v Ústí nad Labem a Hradci Králové.

Správní rada loni na podzim odvolala dlouholetého ředitele pojišťovny Karla Šteina, kterého policie stíhá kvůli nehospodárnému nakládání s penězi. Pojišťovnou loni zmítaly spory o její vedení. Přeli se především členové správní rady za ministerstva spravovaná hnutím ANO a za ministerstvo zdravotnictví, které spravuje ČSSD.

 

Diessl má řadu manažerských zkušeností, vedl pobočku ZPMV

Vizitka Josefa Diessla (57), který bude novým ředitelem Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP), a výběr událostí kolem VoZP:

Josef Diessl

------------

Datum a místo narození: 28. prosince 1959, Podbořany (Lounsko)

Vzdělání: Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické v Praze

Současná funkce: provozně-technický ředitel společnosti Nemocnice Pardubického kraje

Praxe: zastával manažerské funkce ve společnostech Cementárny a vápenky Prachovice, Ekocem Prachovice, AR stavební spořitelna, Raiffeisen stavební spořitelna, TMS Group Pardibice a Home Credit Finance; v letech 2003 až 2011 byl ředitelem královéhradecké pobočky Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra (ZPMV) a v letech 2012 až 2013 ředitelem Vysokomýtské nemocnice; od roku 2013 působil jako člen představenstva nemocnic akutní péče v Pardubickém kraji, které fúzovaly do společnosti Nemocnice Pardubického kraje, a.s., ve které je od roku 2015 provozně-technickým ředitelem.

VoZP

----

- VoZP vznikla v prosinci 1992, necelý rok poté, co začal fungovat systém zdravotních pojišťoven. Od počátku se zaměřila zejména na vojáky v činné službě, včetně těch v základní vojenské službě, nebo na žáky vojenských škol, brzy se ale otevřela i pro další občany. V roce 1997 převzala Zdravotní pojišťovnu Crystal.

- Pojišťovna je jednou ze sedmi dnešních zdravotních pojišťoven v ČR, má zhruba 700.000 klientů, což ji řadí na páté místo podle počtu pojištěnců (největší Všeobecná zdravotní pojišťovna má 5,91 milionu klientů). Pro loňský rok počítala s příjmy 16,1 miliardy korun a výdaji na léčení 15,5 miliardy korun.

- Pojišťovnou loni zmítaly spory o její vedení. Přeli se především členové správní rady za ministerstva spravovaná hnutím ANO a za ministerstvo zdravotnictví, které spravuje ČSSD. Správní rada loni na konci září odvolala ředitele Karla Šteina, ministerstvo zdravotnictví tento krok zpochybnilo a Štein ve funkci zůstal. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), které je zřizovatelem pojišťovny, loni v říjnu uvedlo, že Štein není oprávněn jednat za pojišťovnu a že jeho rozhodnutí z poslední doby jsou neplatná. Od konce listopadu, kdy správní rada znovu odvolala Šteina, vede VoZP Rostislav Zezula.

- Šteina policie stíhá kvůli nehospodárnému nakládání s penězi. Šteinovo stíhání se týká více než 20 podezřelých zakázek. Policie už předloni v červnu hledala dokumenty k veřejným zakázkám, tehdy se spekulovalo, že shání důkazy k zakázce na nábor klientů, za niž pojišťovna vyplatila odměny 130 milionů korun. O Šteinově odvolání se hlasovalo i loni v červnu, i tehdy ale rada ředitele nechala ve funkci.

- O problémech ve fungování pojišťovny se psalo například už v roce 2013, kdy kontrola ministerstva zdravotnictví upozornila na podezřelá zjištění kolem náboru nových pojištěnců VoZP. Pojišťovna tehdy ale jakékoli pochybení odmítla. O problémech s nábory VoZP psala média také v roce 2012, Všeobecná zdravotní pojišťovna tehdy dala trestní oznámení na VoZP kvůli nekalým praktikám, které VoZP údajně používala při náboru klientů.

- Na podnět poslanců Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zkontroluje, jak VoZP vybírá a spravuje vybrané pojistné na zdravotní pojištění.

- Krajský soud v Brně se bude už potřetí zabývat pokutou 1,8 milionu korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pro VoZP. Případ mu vrátil Nejvyšší správní soud. Podle původního závěru ÚOHS pojišťovna při uzavírání smluv nepostupovala v letech 2011 a 2012 podle zákona o veřejných zakázkách.

- Před pěti lety, za úřadování ministra Leoše Hegera (TOP 09), se hovořilo o možném spojení Vojenské zdravotní pojišťovny se Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra, z plánů sešlo.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené