Přeskočit na obsah

Rodiče dětí poškozených očkováním by se mohli dočkat odškodnění

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) výtku ani návrh bezprostředně nijak nekomentoval.

Poslancův návrh počítá s tím, že "za újmu nikoli zanedbatelnou", která by byla způsobena v souvislosti s očkováním, nese odpovědnost stát. Odškodnění za tuto újmu by mělo být podle Farského stanoveno podle zákona o odpovědnosti státu za nesprávný úřední postup a za použití občanského zákoníku.

Ministerstvo zdravotnictví ústy své mluvčí už loni v srpnu přislíbilo uzákonit zodpovědnost státu za poškození zdraví dětí povinným očkováním, jež nezpůsobí chyba lékaře či vadná vakcína. Příslib souvisel s doporučením Nejvyššího soudu na základě případu dívky, která po očkování proti TBC měla těžký zánět kyčelního kloubu. Novou úpravu chtělo ministerstvo podle své mluvčí připravit loni tak, aby mohla platit už od letošního roku.

V Česku jsou děti povinně očkovány proti devíti nemocem, včetně nepovinných vakcín je to ročně milion dávek. Lékový ústav má ročně hlášeno do 600 mírných vedlejších účinků a u čtyř až pěti dětí vážné následky. Kvůli těmto zdravotním rizikům se část rodičů povinnému očkování svých dětí brání. Povinnost očkování a vysokou míru očkování dětí nicméně ministerstvo obhajuje ochranou zdraví celé společnosti. Proti infekci jsou tak chráněni i ti, kteří ze zdravotních důvodů očkováni být nemohou.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené