Přeskočit na obsah

Pracuje zdravotní sestra v domově důchodců ve směnném provozu?

Dotaz: Dobrý den, pracuji jako registrovaná zdravotní sestra v domově důchodců. Pracujeme dvanáct hodin, směny ob den, svátky i víkendy. Chtěla bych se tedy zeptat, zda jsme směnný provoz či nikoliv. Kolik hodin týdně tedy musíme odpracovat?

Odpovídá Mgr. Petr Glogar - seniorní advokát mezinárodní advokátní kanceláře PwC Legal.


Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, rozlišuje v § 78 odst. 1 písm. d) – f) tři různé režimy. Dvousměnným pracovním režimem je režim práce, v němž se zaměstnanci vzájemně pravidelně střídají ve 2 směnách v rámci 24 hodin po sobě jdoucích; obdobně třísměnným pracovním režimem režim střídání ve 3 směnách v rámci 24 hodin po sobě jdoucích. Nepřetržitý pracovní režim pak označuje takový režim práce, v němž se zaměstnanci vzájemně pravidelně střídají ve směnách v nepřetržitém provozu zaměstnavatele v rámci 24 hodin po sobě jdoucích; takovým provozem se přitom rozumí provoz, který vyžaduje výkon práce 24 hodin denně po 7 dní v týdnu.


Na zařazení pracovního režimu do jedné z uvedených kategorií pak závisí i délka zákonem stanovené týdenní pracovní doby, která v případě dvousměnného pracovního režimu činí 38,75 hodiny týdně, zatímco u třísměnného a nepřetržitého pracovního režimu 37,5 hodiny týdně.


Zdravotnický personál v domovech důchodců bude z povahy své práce založené na souvislém pečování typicky vykonávat práci v třísměnném anebo nepřetržitém pracovním režimu. Délka stanovené týdenní pracovní doby (která samozřejmě nezahrnuje případnou práci přesčas) proto činí 37,5 hodiny týdně. Ze znění dotazu to není zcela zřejmé, nicméně velmi pravděpodobně se může jednat i o váš případ.

Zdroj: PwC Legal

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…