Přeskočit na obsah

Má nový zaměstnavatel právo na výpis ze zdravotní dokumentace?

Dotaz: Nastupuji do nového zaměstnání na pozici zdravotní sestry a mimo výpisu praxe, vzdělání, registrace, výpis trestního rejstříku atd. nový zaměstnavatel požaduje výpis ze zdravotní dokumentace od obvodního lékaře. Má i na tyto informace právo?

Odpovídá Mgr. Petr Glogar - seniorní advokát mezinárodní advokátní kanceláře PwC Legal.

Okruh informací, které je zaměstnavatel oprávněn vyžadovat od zaměstnance, omezuje především § 316 odst. 4 zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce. Obecné pravidlo je takové, že zaměstnavatel nesmí vyžadovat od zaměstnance informace, které bezprostředně nesouvisejí s výkonem práce a se základním pracovněprávním vztahem; jako příklady jsou následně uvedeny mimo jiné informace o těhotenství, sexuální orientaci či příslušnosti k církvi nebo náboženské společnosti.

Informace o zdraví zaměstnance výše citované ustanovení výslovně nezmiňuje, což pravděpodobně souvisí s nejen oprávněním, ale dokonce povinností zaměstnavatele zajistit provedení vstupní lékařské prohlídky vždy před uzavřením pracovního poměru (viz § 59 odst. 1 písm. b) zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách). Jelikož jde v tomto případě o součást tzv. posudkové péče, je příslušný posuzující lékař vykonávající vstupní prohlídku kromě jiného oprávněn vyžádat si prostřednictvím posuzované osoby (tzn. zaměstnance) právě výpis ze zdravotnické dokumentace vedené praktickým lékařem.

V té souvislosti je ovšem klíčové vysvětlit, že do předmětného výpisu ze zdravotnické dokumentace je oprávněn nahlížet toliko posuzující lékař pro účely provedení vstupní pracovnělékařské prohlídky. Ten následně po provedení prohlídky vydá posudek pro zaměstnavatele, v němž je však v zásadě obsažen pouze závěr o tom, zda je zaměstnanec pro pracovní činnost, kterou má vykonávat pro zaměstnavatele, zdravotně způsobilý, či nikoliv.

Veškeré konkrétní informace o zdravotním stavu zaměstnance jsou citlivým údajem ve smyslu zákona na ochranu osobních údajů. Zaměstnavatel je tak zásadně nemůže po zaměstnanci požadovat.

Zdroj: PwC Legal

Sdílejte článek

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…